Uborka és répa tsukemono
Ma ismét tsukemono receptek vannak soron ezúttal répa és uborka. A tsukemono-nak a legnagyobb érdeme, hogy minden zöldség teljesen nyers, ami a répára is igaz lesz, ezért ne ijedjünk meg, hogy ropogós marad. A répával most egy új pácolási módszert próbálok ki, amiben miso pasztát alkalmazok. Ha érdekelnek a korábbi pácolt zöldség receptek, akkor ajánlom a tsukemono bejegyzést, ahol általánosságban is olvashattok róla, de az alap jégcsapretek, a citromos jégcsapretek, a fokhagyma, padlizsán, vagy az uborka posztokat is érdemes böngészni az egészséges ínyencségekért!
Receptek
Pácolt uborka őrölt szezámmaggal
Hozzávalók
- kb. 6 cm kígyóuborka
- 3 ek dashi (recept itt)
- 1 ek szezámolaj
- 1 ek őrölt pirított szezámmag
- 1 ek cukor
- só
Elkészítés
Az uborkát meghámozhatjuk (de nem muszáj), negyed csíkokra vágjuk, majd vékonyra szeleteljük. Besózzuk és félretesszük legalább 15 percre. A szezámmagot őröljük meg (aprítóban vagy mozsárban), majd keverjük el a cukorral, a szezámolajjal és a dashi-val (ezt porból is készíthetjük). Addig kavarjuk, amíg feloldódik benne a cukor. Ha lecsepegtettük az uborkát, akkor keverjük a szezámos öntetbe és hűtőben pihentessük pár órát vagy akár egy éjszakát is.
Miso-ban pácolt répa
Hozzávalók
- 3 kisebb szál sárgarépa
- 3-4 ek görög joghurt
- 1 ek miso paszta
- 1-2 ek cukor (a joghurt édességétől függően)
- só
Elkészítés
Az uborkához hasonlóan vágjuk vékony szeletekre a répát, sózzuk be és tegyük félre legalább 15 percre, hogy a felesleges víz távozzon belőle. Egy tálban keverjük el a joghurtot, a miso pasztát és a cukrot addig, amíg a cukor már nem ropog benne. Ha lecsepegtettük a répát, keverjük a joghurtos miso-hoz és lefedve tegyük a hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára pácolódni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése