Uborka és répa tsukemono

Ma ismét tsukemono receptek vannak soron ezúttal répa és uborka. A tsukemono-nak a legnagyobb érdeme, hogy minden zöldség teljesen nyers, ami a répára is igaz lesz, ezért ne ijedjünk meg, hogy ropogós marad. A répával most egy új pácolási módszert próbálok ki, amiben miso pasztát alkalmazok. Ha érdekelnek a korábbi pácolt zöldség receptek, akkor ajánlom a tsukemono bejegyzést, ahol általánosságban is olvashattok róla, de az alap jégcsapretek, a citromos jégcsapretek, a fokhagyma, padlizsán, vagy az uborka posztokat is érdemes böngészni az egészséges ínyencségekért!


Receptek

Pácolt uborka őrölt szezámmaggal

Hozzávalók
  • kb. 6 cm kígyóuborka
  • 3 ek dashi (recept itt)
  • 1 ek szezámolaj
  • 1 ek őrölt pirított szezámmag
  • 1 ek cukor
Elkészítés
Az uborkát meghámozhatjuk (de nem muszáj), negyed csíkokra vágjuk, majd vékonyra szeleteljük. Besózzuk és félretesszük legalább 15 percre. A szezámmagot őröljük meg (aprítóban vagy mozsárban), majd keverjük el a cukorral, a szezámolajjal és a dashi-val (ezt porból is készíthetjük). Addig kavarjuk, amíg feloldódik benne a cukor. Ha lecsepegtettük az uborkát, akkor keverjük a szezámos öntetbe és hűtőben pihentessük pár órát vagy akár egy éjszakát is.



Miso-ban pácolt répa

Hozzávalók
  • 3 kisebb szál sárgarépa
  • 3-4 ek görög joghurt
  • 1 ek miso paszta
  • 1-2 ek cukor (a joghurt édességétől függően)
Elkészítés
Az uborkához hasonlóan vágjuk vékony szeletekre a répát, sózzuk be és tegyük félre legalább 15 percre, hogy a felesleges víz távozzon belőle. Egy tálban keverjük el a joghurtot, a miso pasztát és a cukrot addig, amíg a cukor már nem ropog benne. Ha lecsepegtettük a répát, keverjük a joghurtos miso-hoz és lefedve tegyük a hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára pácolódni.

Megjegyzések