Újabb hideg üvegtészta saláták
Minden nyáron próbálok egyszerű és megúszós ételeket készíteni, mert úgy általában nincs kedve senkinek a dög-melegben órákig állni a forró tűzhely mellett, gondolom én (magamból kiindulva). A mostani két recept is olyan ételt mutat be, amik nem csak egyszerűek, de be se kell kapcsolni hozzájuk a tűzhelyet, és hidegen a legfinomabbak! Az üvegtészta régi ismerős, már rengeteg alkalommal találkozhattatok vele a blogbejegyzésekben (többek között itt és itt és itt és itt is), de ezúttal majonézes alapú salátaként tűnik föl!
Receptek
Tonhalas üvegtészta saláta
Hozzávalók
- 1 csomag üvegtészta
- fél konzerv kukorica
- 1 fej hagyma
- 1 tonhal konzerv
- zöld fűszer (koriander, citromfű, stb, de el is hagyható)
- 4 ek majonéz
- 3 ek szójaszósz
- 2 ek cukor
- 2 ek ecet
Elkészítés
A hagymát vágjuk vékony csíkokra vágjuk, egy tálban
besózzuk és félretesszük. Egy másik tálban felmelegítjük a cukrot az ecetben,
hogy az előbbi jól feloldódjon, majd hozzáadjuk a majonézt és a szójaszószt,
továbbá az apróra vágott zöld fűszert (ha használunk). Az üvegtésztát forró
vízben áztatjuk kb. 5-7 percig, majd leszűrjük. Ezután belekeverjük a majonézbe
az összes többi hozzávalót: a tonhalat, a hagymát és a kukoricát.
Sonkás majonézes üvegtészta saláta
Hozzávalók
- 70-80 gr üvegtészta (a kisebb kiszerelés kb. 2/3 része)
- 3-4 ek morzsolt kukorica
- 6 cm hosszú uborka darab
- 4-5 szelet sonka
- zöld fűszer (metélőhagyma, koriander, citromfű, stb, de el is hagyható)
- 4 ek majonéz
- 2 ek cukor
- 2 ek ecet
- 1 tk reszelt gyömbér (elhagyható)
Elkészítés
Az üvegtésztát áztassuk 5 percig forró vízben, lefedve,
majd szűrjük le. Amíg ázik a tészta egy nagyobb, lefedhető tálban keverjük össze a
majonézt, az ecetet, a cukrot, majd sózzuk, borsozzuk. Az uborkát és a
sonkát vágjuk 3-4 cm hosszú, vékony csíkokra. Keverjük az üvegtésztát, az uborkát
és a sonkát a majonézbe, majd hagyjuk pár órát pihenni a hűtőben, mielőtt
tálalnánk. Szórhatunk rá, vagy keverhetünk a majonézbe sokféle friss vagy őrölt zöldfűszert is, én most metélőhagymát vagdostam bele ollóval. Köretnek is jó, de önmagában gyors és előre, nagy
adagokban elkészíthető étel lesz.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése