Újabb hideg üvegtészta saláták

Minden nyáron próbálok egyszerű és megúszós ételeket készíteni, mert úgy általában nincs kedve senkinek a dög-melegben órákig állni a forró tűzhely mellett, gondolom én (magamból kiindulva). A mostani két recept is olyan ételt mutat be, amik nem csak egyszerűek, de be se kell kapcsolni hozzájuk a tűzhelyet, és hidegen a legfinomabbak! Az üvegtészta régi ismerős, már rengeteg alkalommal találkozhattatok vele a blogbejegyzésekben (többek között itt és itt és itt és itt is), de ezúttal majonézes alapú salátaként tűnik föl!



Receptek


Tonhalas üvegtészta saláta

Hozzávalók

  • 1 csomag üvegtészta
  • fél konzerv kukorica
  • 1 fej hagyma
  • 1 tonhal konzerv
  • zöld fűszer (koriander, citromfű, stb, de el is hagyható)
  • 4 ek majonéz
  • 3 ek szójaszósz
  • 2 ek cukor
  • 2 ek ecet

Elkészítés

A hagymát vágjuk vékony csíkokra vágjuk, egy tálban besózzuk és félretesszük. Egy másik tálban felmelegítjük a cukrot az ecetben, hogy az előbbi jól feloldódjon, majd hozzáadjuk a majonézt és a szójaszószt, továbbá az apróra vágott zöld fűszert (ha használunk). Az üvegtésztát forró vízben áztatjuk kb. 5-7 percig, majd leszűrjük. Ezután belekeverjük a majonézbe az összes többi hozzávalót: a tonhalat, a hagymát és a kukoricát.



Sonkás majonézes üvegtészta saláta

Hozzávalók

  • 70-80 gr üvegtészta (a kisebb kiszerelés kb. 2/3 része)
  • 3-4 ek morzsolt kukorica
  • 6 cm hosszú uborka darab
  • 4-5 szelet sonka
  • zöld fűszer (metélőhagyma, koriander, citromfű, stb, de el is hagyható)
  • 4 ek majonéz
  • 2 ek cukor
  • 2 ek ecet
  • 1 tk reszelt gyömbér (elhagyható)

Elkészítés

Az üvegtésztát áztassuk 5 percig forró vízben, lefedve, majd szűrjük le. Amíg ázik a tészta egy nagyobb, lefedhető tálban keverjük össze a majonézt, az ecetet, a cukrot, majd sózzuk, borsozzuk. Az uborkát és a sonkát vágjuk 3-4 cm hosszú, vékony csíkokra. Keverjük az üvegtésztát, az uborkát és a sonkát a majonézbe, majd hagyjuk pár órát pihenni a hűtőben, mielőtt tálalnánk. Szórhatunk rá, vagy keverhetünk a majonézbe sokféle friss vagy őrölt zöldfűszert is, én most metélőhagymát vagdostam bele ollóval. Köretnek is jó, de önmagában gyors és előre, nagy adagokban elkészíthető étel lesz.


Megjegyzések