Edamame – első kör
Az egyik legelterjedtebb előétel egy izakaya-ban, vagyis japán
bárban a forró sós vagy fűszeres edamame héjában tálalva. Ez a zöld színű, idő
előtt leszedett szójabab szintén nagyon egészséges és nemcsak magában, hanem
rengetegféle ételben is felhasználható alapanyag is lehet. Ma ezek közül mutatok
be két receptet. A poszt címéből talán már rájöttetek, hogy ennek a posztnak bizony
lesz még folytatása, ez lesz az egyik első folytatólagos poszt a blogon. Folyt.
köv.! :)
Receptek
Fokhagymás edamame előételnek
Hozzávalók
- 30 dkg fagyasztott edamame (ázsiai boltból)
- 1 gerezd fokhagyma
- fél ek szezámolaj
- só, egyéb fűszerek
Elkészítés
Egy konyhai ollóval levágjuk az edamame babok két végét. Megpucoljuk
a fokhagymát majd apróra vágjuk (reszelni is lehet). Egy serpenyőben elkezdjük hevíteni
a szezámolajat, hozzáadjuk a fokhagymát, majd egy-két perc múlva a babot is és ízlés szerint sózzuk. Pár perc alatt jól összeforgatjuk és melegen kis
tálkákban tálaljuk. Nagyon jó sör vagy koktélok mellé!
Edamame itame darált
hússal és padlizsánnal
Hozzávalók
- 15 dkg darált hús
- 1 kisebb padlizsán
- 10 dkg hámozott edamame bab
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek sake (száraz fehérbor)
- 1 ek cukor
- kevés olaj
- szezámmag, só
Elkészítés
A padlizsánt megmossuk és falatnyi nagyságú darabokra
vágjuk, besózzuk és állni hagyjuk 10 percig, hogy a keserű leve kijöjjön, amit
majd leszűrünk róla. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, elkezdjük pirítani
benne a húst. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett padlizsánt és a babot, majd mehet rá
a szójaszósz, a sake és a cukor. Pár percnyi fedő alatti párolás után kóstoljuk
meg, ha kell, akkor még sózzuk meg. Melegen kis tálban vagy főtt rizs tetején
tálaljuk, a tetejét szezámmaggal is megszórhatjuk.
Megjegyzés: az itame szó a japán itameru igéből (angolul 'stir-fry' vagyis dobva-rázva süt', mint pl. a wokban sütés) eredő főnév, amelynek jelentése durván annyit tesz, hogy 'kevés olajban keverve pirított/sült étel' .
Jó étvágyat! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése