Sült tofu és padlizsán

Gyors és finom. Kell még valamit mondani az alábbi két receptről? 😃

Receptek

Tofu és padlizsán összesütve

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 2 tofu (füstölt vagy ízesített is jó)
  • 2 kisebb padlizsán
  • 4-5 ek szójaszósz
  • 3 ek cukor
  • 2 centis gyömbér (vagy 1 tk por)
  • szezámolaj (vagy napraforgó olaj)
  • snidling (elhagyható)
  • szezámmag (elhagyható)

Elkészítés

A padlizsánt először szeleteljük fel 1 centis karikákra, amiket besózunk és félreteszünk 10-15 percre. Ez azért kell, hogy a kesernyés íz kijöjjön belőle a felesleg vízzel együtt. Amíg a padlizsán pihen, addig csepegtessük le és vágjuk kb. 1,5 centis kockákra a tofut. Én most füstölt tofut használtam, de bármilyen jó, akár ízesített, akár nem. Ha a padlizsánból kinyomkodtuk a kesernyés levet, akkor a karikákat vágjuk fel negyedekbe (ha vékony) vagy 6-8 darabba (ha vastagabb). A gyömbért szeleteljük, majd aprítsuk vékonyka, pici csíkokra.

A szezámolajat hevítsük fel egy wok-ban vagy nagyobb serpenyőben és dobjuk bele először a gyömbért. Ha már kezd kellemes illata lenni a gyömbérnek, akkor mehet bele a tofu, amihez 4-5 perc pirítás után adjuk hozzá a padlizsánt is. Ezeket nagy lángon pirítsuk további 4-5 percig, vagy amíg szép színük lesz, de folyamatosan kavargassuk, nehogy leégjenek. Ekkor adjuk hozzá a szószt: a szójaszószt és a cukrot. Ezzel pedig addig kevergessük, még mindig magas lángon, ameddig a szósz nagy része el nem párolog. Nagyon kevés lé maradjon alatta. Snidlinggel és/vagy szezámmaggal megszórva még forrón tálaljuk magában, vagy főtt rizzsel is nagyon finom!


Zöldséges wasabi-s tonhalsaláta

Hozzávalók (4 adaghoz)

  • 1 nagyobb konzerv tonhal (saját levében)
  • 10 szem nagyobb koktélparadicsom
  • 1/3 – fél kígyóuborka
  • 5 ek majonéz (vagy több)
  • (yuzu) wasabi (elhagyható)
  • snidling (elhagyható)

Elkészítés

Csepegtessük le a tonhalat. Ennél most elég fontos lenne, hogy ne olajos halat használjunk, hanem olyat, ami a saját levében van. Vágjuk fel kis darabokra az uborkát és a koktélparadicsomot. Az uborkát be is sózhatjuk, hogy kijöjjön belőle a felesleges víz, de én most ezt kihagytam. Keverjük össze a halat, a zöldségeket, az apróra vágott snidlinget egy tálban a majonézzel. Keverhetünk bele wasabi-t, vagy yuzu-vel ízesített wasabi-t, ha van otthon (a yuzu helyettesíthető egy kevés grapefruit/mandarin levek keverékével), ami nagyon kellemes, fanyar citrusos ízt ad a salátának! Tálaláskor még pluszban megszórhatjuk egy kevés snidlinggel. Az előző tofus padlizsánhoz is nagyon jól passzol ez a saláta!

Megjegyzések