Gyömbéres szósz és felhasználási módjai
Egyik kedvenc fűszeremmé lépett elő a gyömbér az elmúlt
években, pedig hát nem volt szerelem első látásra. Akár csak a sushi-val,
először nem voltunk jóban. Változik viszont az ember ízlése, az enyém
legalábbis az elmúlt 10 évben nagyon sok változáson ment keresztül. A gyömbér
egy igen erős fűszer, ami nagyon jótékony hatással van úgy az emberi
szervezetre, mint a lélekre is. Orvosságként az egyik legrégebben használt
növény, leforrázva, teában a nátha, torokfájás egyik áldásos gyógyszere. Most
egy olyan szósznak a receptjét hozom el nektek, amelyet szinte bármilyen húshoz
vagy akár zöldségekhez is fel lehet használni. Példának egy májas és egy
csirkemelles receptet is csatolok alább.
Receptek
Gyömbéres szósz
Hozzávalók (1 adaghoz)
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek sake (száraz fehérbor)
- 2 ek cukor
- 1 ek mirin
- 1 csapott teáskanál reszelt vagy por gyömbér
Elkészítés
Az egészet összekeverjük egy kisebb szószos edényben és
felforraljuk, egészen addig főzzük, amíg szép sűrű szósz állaga lesz.
Gyömbéres máj
Hozzávalók
- 20 dkg csirkemáj
- fél adag gyömbéres szósz
- 1 szál újhagyma
- kevés olaj a sütéshez
Elkészítés
A májat megmossuk, a csúnyább részeket levágjuk (ha vannak).
Az egészben hagyott májakat fövő (de nem lobogó) meleg vízben főzzük 5 percig.
Kivesszük a vízből, és falatnyi darabokra vágjuk őket, majd egy serpenyőben
kevés olajat hevítünk. Az olajon lassan elkezdjük pirítani a májakat és szinte
azonnal hozzáadjuk a szószt is. Alacsony lángon körülbelül 5 percig pirítjuk
őket, majd kis tálba szedjük, és frissen vékonyra szelt újhagyma karikákkal
tálaljuk.
Gyömbéres szószban sült egész csirkemell
Hozzávalók (2 főre)
- 1 fél csirkemell
- fél adag gyömbéres szósz
- kevés olaj a sütéshez
Elkészítés
A csirkemellet megmossuk. Próbáljunk meg olyan csirkemellet
szerezni, amelyen még rajta van a bőre is, de persze nem kötelező, főleg ha
valaki nem szereti, én személy szerint nagyon szeretem a csirke bőrét. Ha bőrösen
csináljuk, akkor fontos, hogy minden kis tolltól vagy pihétől alaposan tisztítsuk
meg (szedegessük ki, vagy perzseljük le). Hevítsünk kevés olajat egy
serpenyőben és először a bőrös oldalával lefelé fektessük bele a húst, úgy,
hogy jól sercegjen az olajban. Kicsit mozgassuk meg rögtön a serpenyőben, hogy
le ne ragadjon. Pár percnyi sütés után kicsit emeljük meg, nézzük meg milyen a
bőr színe, ha már szép aranybarna, akkor megfordíthatjuk. Ezen az oldalon is
süssük pár percig, majd öntsük rá a szószt. Fontos, hogy a szósz is felforrjon,
ekkor vegyük le a lángot alatta és fedjük le. Pár percenként locsoljuk át a
csirkét a szósszal, majd még egyszer fordítsuk vissza, hogy mindkét oldala jól
átsüljön a szószban. Bármilyen köret mellé nagyon finom lesz a csirke, de akár
szezámmaggal is megszórhatjuk tálalás előtt.
Jó étvágyat! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése