Surf and turf saláta japán módra

Magyarországon nem nagyon terjedt el a surf and turf fogás, ami lényegében annyit tesz, hogy egy tányéron van egy tengeri fogás (általában rák) és egy vörös hús, leginkább marha. Aki néz Gordon Ramsay műsorokat, az már biztosan találkozott ezzel a kifejezéssel. A mai receptben egy olyan salátát mutatok be nektek, amiben van garnéla rák és marhahús is, ezért hát pont ráillik a kifejezés!


Recept

Hozzávalók
  • 10-12 db nagyobb garnéla rák
  • 10-15 dkg darált marhahús
  • fél fej jégsaláta
  • negyed kígyóuborka
  • 1 adag üvegtészta
  • 2 ek citromlé
  • 1 ek szezámolaj
  • * 1 ek miso paszta
  • * 1 tk szójaszósz
  • * 2 tk mirin
  • * 1 tk cukor
  • * fél tk reszelt fokhagyma
  • * fél tk reszelt gyömbér
  • * negyed tk osztriga szósz (elhagyható)
Elkészítés
Falatnyi darabokra vágjuk a salátát és az uborkát. A garnélákat megtisztítjuk. Egy tálban összekeverjük a *-gal jelölt hozzávalókat a tantan hús szószhoz. Egy kisebb lábosban 3-4 dl vizet forralunk, és ha felforrt akkor beledobjuk a garnélákat, amiket 2-3 percig főzünk, majd ha ezeket kivettük, akkor mehet ugyanebbe a forró vízbe az üvegtészta, aminek szintén elég 2-3 pernyi főzés. Egy serpenyőben szezámolajat hevítünk, majd jól megpirítjuk benne a darált húst. Ha megpirult a hús, akkor ráöntjük a miso-s szószt és 3-4 perc alatt összefőzzük.
Ha minden kihűlt, akkor egy nagy tálban összekeverjük a zöldségeket, a garnélákat, a húst és az üvegtésztát. Hidegen tálaljuk, vékonyra vágott újhagymával és/vagy szezámmaggal is megszórhatjuk. 

Megjegyzések