Tsukemono, avagy pácolt zöldségek
Nehéz visszaemlékeznem azokra az időkre,
amikor nem szerettem a sushi-t vagy a tsukemono-kat, vagyis a japán pácolt
zöldségeteket. Első itteni tartózkodásom alkalmával próbáltam kerülni ezeket,
másodszorra már a sushi szerelmese lettem, de csak most, 12 év után jöttem rá
arra, hogy mennyire finomak és egészségesek a tsukemono-k. Itt Japánban nagy
hagyománya volt az otthoni elkészítésüknek, sőt pár generációval ezelőtt még
fontosnak számított a feleségválasztásnál, hogy az illető hölgy tudott e finom
tsukemono-t készíteni. Ma már persze a szupermarketekben vagy erre
specializálódott boltokban mindent készen lehet kapni. Viszont, mivel
Magyarországon csak egy-két fajtája kapható, gondoltam megismertetek veletek is
pár nagyon egyszerű tsukemono receptet.
A négy legtöbbet használt zöldség a
pácolásnál a retek (jégcsapretek, vajretek, vagy sima retek), a padlizsán, a
kígyóuborka és különböző hagymafélék (fokhagyma vagy a rakkyo nevű japán
póréhagyma, ami külsőre az újhagymához hasonlít). Egyéb alapanyagok, amikre
szükségünk lehet még: só, szójaszósz, mirin, ecet (rizsecet), cukor, konbu,
szezámolaj, szezámmag, citromlé, gyömbér.
A pácolásnál szinte mindig nyers zöldségeket
használunk, ezért is olyan egészséges tsukemono-t enni, mivel a zöldségben lévő
minden vitamint megőriznek. Alapvetően négyféle pácolási mód van:
- shiodzuke: sós pác (ehhez lehet még
hozzáadni yuzu-levet)
- shoyutsuke: szójaszószos pác (ezt lehet
variálni citromlével, szezámmaggal)
- amazutsuke: cukros-ecetes pác
- sakekasutsuke: a sake készítésben
hátramaradt élesztős pác
Pont egy héttel ezelőtt olvashattatok egy amazutsuke
receptet jégcsapretekkel itt. A mostani posztban egy szójaszószos, egy
cukros-ecetes és egy sós pácolású tsukemono receptet olvashattok.
(Az éppen pácolódó yuzu-s jégcsapretek tsukemono-hoz is lesz kép később!)
Receptek
Szójaszószos
padlizsán tsukemono
Hozzávalók
- 1 kisebb padlizsán
- 1 dl szójaszósz
- 2 ek mirin
Elkészítés
A
padlizsánt megmossuk, hosszában negyedeljük, majd a negyedeket 1 cm vastag
darabokra vágjuk. Jól besózzuk és 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük a
levet, amit a padlizsán engedett a só hatására. Egy jól zárható műanyagdobozba
tesszük a padlizsán darabokat, hozzáadjuk a szójaszószt és a mirin és jól
elkeverjük, hogy minden darabra jusson a pácléből. Lezárva, 4-5 órát pácoljuk a
hűtőben. 3 napig is eláll a hűtőben tárolva.
Megjegyzés: mivel nagyon szeretem a fokhagymás
padlizsánt, ezért én egy kevés fokhagyma port is hozzáadtam, amitől még jobb
íze lett.
Édes-ecetes
uborka és sárgarépa tsukemono
Hozzávalók
- 1 kígyóuborka
- 1 hosszabb sárgarépa
- 1 kisebb gyömbér darab
- 2 dl ecet (én rizsecetet használtam)
- 1 dl víz
- 2 ek cukor
- só
Elkészítés
Az
uborkát és a répát kb. 1 mm vékonyra szeljük, jól megsózzuk és egy tálban
lefedve 2-3 órát állni hagyjuk. Az ecetet, a vizet és a cukrot egy kisebb
lábasban összefőzzük, a végén hozzáadjuk a nagyon vékony csíkokra vágott
gyömbért (ízlés szerinti mennyiséget). Ha kihűlt a páclé, akkor a felesleges
vizétől lecsöpögtetett uborkára és répára öntjük, és 2-3 órát pácolódni
hagyjuk. A hűtőben tárolva akár egy hétig is eláll.
Sós
jégcsapretek tsukemono yuzu-vel
Hozzávalók
- fél jégcsapretek (vagy 1-2 vajretek)
- 1 ek só
- 1 yuzu (helyettesíthető 1 kicsi mandarinnal és egy fél grapefruittal)
Elkészítés
A
meghámozott jégcsapretket falatnyi nagyságú darabokra (negyed karikákra)
vágjuk. Egy nagyobb műanyagdobozba vagy tálba tesszük, az evőkanálnyi sóval jól
beterítve, majd hozzáadjuk a 2-3 centis darabokra vágott yuzu-t.
A yuzu egy
ázsiai citrusféle, aminek az íze leginkább a mandarin és a grapefruit izére
emlékeztet, ezért lehet helyettesíteni egy fél cikkekre vágott mandarinnal és
egy kisebb darabkákra vágott fél grapefruittal. Az egészre teszünk egy a
dobozhoz vagy a tálhoz képest kisebb fedőt, amire körülbelül 1 kg nehezéket
(pl. egy csomag rizst vagy lisztet, akár 2-3 konzervet) helyezünk és hűvös
helyen 2 napig hagyjuk pácolódni. Hűtőben tárolva pár napig eláll.
Megjegyzés: ha nem találunk friss, kemény
jégcsapretket, akkor lehet vajretekkel (vagy sörretekkel) is készíteni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése