Egy gyors tészta recept
Megint egy olyan recept, amihez szinte bármit fel lehet használni, ami éppen a hűtőnkben lapul! Egyszerű, gyors pirított tészta, amihez a szószt előre elkészíthetjük, sőt a hűtőben akár egy-két hétig is tárolhatjuk.
A klasszikus yakisoba-ban hagyma, káposzta és vékony sertés hús szeletek vannak, de én most padlizsánnal, sült tofuval és gyömbérrel készítettem, ugyanis ez volt a hűtőmben. :)
Recept
Yakisoba
Hozzávalók (2 főre)
- 30 dkg spagetti tészta (vagy két csomag yakisoba tészta)
- 1 kicsi padlizsán
- 1 tofu
- kevés olaj
- benishoga (tálaláshoz, elhagyható)
Szósz
- 1 dl szójaszósz
- 1-1,5 dl Worchester szósz
- 1 ek mirin
- 1 ek ketchup
- 1 ek cukor
Elkészítés
Először egy kisebb lábasban főzzük össze a szószt. Ezt, ha kihűlt, műanyag dobozban vagy palackban be tehetjük a hűtőbe, amíg nem használjuk. Ha esetleg nincs otthon yakisoba tésztánk, amit ázsiai élelmiszereket árusító boltokban tudunk beszerezni, akkor a sima spagettivel vagy az extra vékony capellini tésztával is helyettesíthetjük.
Egy kisebb padlizsánt vágjunk negyed karikákra, sózzuk be, majd 10 perc után nyomkodjuk ki a felesleges keserű levet belőlük. A tofut beletehetjük nyersen is, de előtte kevés olajon megpiríthatjuk minden oldalát, így kapjuk meg az atsuage-t, ami sült vastag tofut jelent. Mivel itt ezt a boltban meg tudjuk venni, ezért én most kész atsuage-t használtam. A gyömbért vágjuk apró, vékony csíkokra.
Kevés olajon kezdjük el pirítani a padlizsánt, két-három perc múlva adjuk hozzá a tofut és a gyömbér csíkokat. Magas lángon pirítsuk kb. négy percig az egészet, majd adjuk hozzá a már félig megfőtt tésztát. Mehet rá a szósz. Jól forgassuk át a tésztát a szószban, hagyjuk jól megpirulni. Ha van otthon, akkor a vörös színű benishoga nevű pácolt gyömbérrel találjuk.
Megjegyzés: az ázsiai élelmiszerboltokban kapható udon tészta is megfelelő ehhez az ételhez, amiből egy adag 300 Ft körül van.
Jó étvágyat! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése