Jégcsapretek kétféleképpen

Már megint elért minket a szürke, hideg tél, de vigasztalásképpen a jégcsapretek (japánul daikon) is megjelent a piacon, a boltban. Japánnak szinte nemzeti jelképe lehetne ez a zöldség, annyit esznek belőle, annyi ételnek a hozzávalója, de talán a legjobbak a tsukemono-k, illetve köretek, amik ebből készülnek. Én most egyet-egyet hoztam nektek, ebből is abból is!



Receptek

Citrusos pácolt daikon - a tsukemono

Hozzávalók
  • kb 10 dkg jégcsapretek
  • 1 tk citrus leve
  • 1,5 ek ecet (rizsecet vagy bármilyen)
  • 1 ek cukor
  • fél tk só

Elkészítés
Leheletvékonyra vágjuk fel a negyedelt jégcsapretket. Egy kis mikrózható tálban forrósítsuk fel az ecetet, a cukrot és a sót. Adjuk hozzá a citrusos levet, ez lehet bármilyen (narancs, citrom, mandarin, grapefruit), én narancsot használtam. Még melegen öntsük rá a jól-zárható dobozba/üvegbe tett jégcsapretek szeletekre. Ha kihűlt tegyük a hűtőbe, hagyjuk legalább két-három órát pácolódni. Húsokhoz, japán tésztaételekhez, pl soba-hoz, udon-hoz, isteni kiegészítő.


Kinpira daikon - a köret

Hozzávalók
  • kb. 30 dkg jégcsapretek
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek cukor
  • fél tk chili paprika vagy 1 ek chili szósz
  • kevés olaj

Elkészítés
A gyufa nagyságúra és formára vágott jégcsapretket egy serpenyőben kevés olajon elkezdjük pirítani. 3-4 perc után hozzáadjuk a többi hozzávalót és még 8-9 percig pároljuk benne, amíg a szósz kicsit besűrűsödik.

Megjegyzések