Jégcsapretek kétféleképpen
Már megint elért minket a szürke, hideg tél, de vigasztalásképpen a jégcsapretek (japánul daikon) is megjelent a piacon, a boltban. Japánnak szinte nemzeti jelképe lehetne ez a zöldség, annyit esznek belőle, annyi ételnek a hozzávalója, de talán a legjobbak a tsukemono-k, illetve köretek, amik ebből készülnek. Én most egyet-egyet hoztam nektek, ebből is abból is!
Receptek
Citrusos pácolt daikon - a tsukemono
Hozzávalók
- kb 10 dkg jégcsapretek
- 1 tk citrus leve
- 1,5 ek ecet (rizsecet vagy bármilyen)
- 1 ek cukor
- fél tk só
Elkészítés
Leheletvékonyra vágjuk fel a negyedelt jégcsapretket. Egy kis mikrózható tálban forrósítsuk fel az ecetet, a cukrot és a sót. Adjuk hozzá a citrusos levet, ez lehet bármilyen (narancs, citrom, mandarin, grapefruit), én narancsot használtam. Még melegen öntsük rá a jól-zárható dobozba/üvegbe tett jégcsapretek szeletekre. Ha kihűlt tegyük a hűtőbe, hagyjuk legalább két-három órát pácolódni. Húsokhoz, japán tésztaételekhez, pl soba-hoz, udon-hoz, isteni kiegészítő.
Kinpira daikon - a köret
Hozzávalók
- kb. 30 dkg jégcsapretek
- 2 ek szójaszósz
- 2 ek cukor
- fél tk chili paprika vagy 1 ek chili szósz
- kevés olaj
Elkészítés
A gyufa nagyságúra és formára vágott jégcsapretket egy serpenyőben kevés olajon elkezdjük pirítani. 3-4 perc után hozzáadjuk a többi hozzávalót és még 8-9 percig pároljuk benne, amíg a szósz kicsit besűrűsödik.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése