Kacsa bao - egy kis kitekintés

Nemrégiben volt a street food éjszakája, amikor is a Szabadság téren található Baotifulba látogattam el. A névből is kiderül, hogy bao gőzgombócokat árulnak, ami egy tajvani és/vagy kínai húsos (vagy tofus) gombóc. Nagyon ízlett, mindenkinek csak ajánlani tudom a helyet, ugyanakkor nagy kedvem is támadt ilyen gombócokat készíteni. Korábban volt már hasonló jellegű gőzgombóc, bár az a Japánban nagyon népszerű kínai niku-man gombócok voltak. A bao alapreceptjét én is az internetről szereztem be, pontosabban a nosalty.hu oldalról, ahol oldalassal készítették. Én annyiban készítettem másképp, hogy oldalas helyett lassan sült kacsamellet tettem a gombócokba.
Kicsit hosszadalmas elkészíteni, de nagyon-nagyon finom!



Recept

Hozzávalók

Kacsa
  • 2 kacsamell
  • 125 ml hoisin-szósz
  • 125 ml szójaszósz
  • 50 g cukor
  • 1 teáskanál kínai ötfűszer-keverék
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 6 cm gyömbér
  • kevés kígyóuborka
  • kevés megpucolt, összetört földi mogyoró
  • egy csokor koriander zöld (ázsia boltban kapható)

Batyu
  • 190 ml víz
  • 35 gr cukor
  • 1,5 tk só
  • 30 gr kacsazsír
  • 5 gr instant élesztő
  • 95 gr finomliszt
  • 300 gr kenyérliszt

Elkészítés
Először készítsük el a gombócoknak az alaptésztát. Ehhez kevés langyos, cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt. Egy tálba szitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a sót, a zsírt. A közepére krátert csinálunk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztős vizet, a széléről kezdve finoman elkeverjük a liszttel, szép levegős tésztát gyúrunk belőle. Konyharuhával lefedve, meleg helyre tesszük és hagyjuk, hogy duplájára keljen.
Most jöhet a kacsa. A sütőt melegítsük elő 150 fokra. A kacsát mossuk meg, a bőrét mélyen irdaljuk be, hogy a zsír kisülhessen belőle. Bőrrel lefelé tegyük egy fedhető hőálló tálba (alufóliával is le lehet fedni). Másfél órára mehet így a sütőbe.
Amíg sül a kacsa készítsük el hozzá a szószt, amivel később megkenjük. Ehhez egy tálban keverjük össze a hoisin szószt, a szójaszószt, a cukrot, a reszelt fokhagymát és gyömbért, illetve a fűszert. Mikróban vagy lábasban melegítsük össze.
A kacsát másfél óra után vegyük ki, öntsük le alóla a rengeteg kisült zsírt, majd kenjük jól meg a szósszal, és tegyük vissza ugyanúgy, lefedve. Innentől kb. másfél órán keresztül sütjük még, de érdemes 10-20 percenként újra és újra átkenni a szósszal.
Ha megkelt a tészta, akkor szedjük 13-15 darabra, golyót formázunk belőlük, majd kicsit kilapítjuk és konyharuhával lefedve megint duplájára kelesztjük. Ha kész, akkor gőzölő lábasban vizet melegítünk, és ha már elég meleg, akkor gyöngyöző víz felett a lapos gombócokat megpároljuk, egy gombócnak kb. 3-5 perc kell, a méretétől függően.
A gombócokat félben bevágva, az egyik felét megkenjük a kacsa alatti szósszal (amit külön serpenyőben vissza is lehet forralni sűrű szósszá). Erre jöhet pár szelet uborka, kevés koriander zöld, összetört földi mogyorót, kevés vékonyra szelt újhagyma, majd egy-egy hússzelet. Érdemes szalvétát készíteni a közelbe, ugyanis mint a jó hamburgerevésnél, itt sem ússzuk meg, hogy nyakig szószosak ne legyünk. :)

Megjegyzések