Káposztás pirított rizs

Most már új káposzta is kapható, amivel talán még finomabbak az utóbbi idők káposztás receptjei is. A mostani étel egy amolyan stir-fry, vagyis gyorsan, nagy lángon pirított rizs. Köretként, de főételként is tálalhatjuk, mellé készíthetünk pácolt zöldségeket (recept itt vagy itt), vagy akár sült tofut (recept itt vagy itt) is.


Hozzávalók (3-4 adaghoz)

  • 25 dkg káposzta
  • 1 tofu (pl. marinált vagy füstölt is lehet, de el is hagyható)
  • 1 tonhal konzerv
  • 2 tojás
  • 4 adag főtt rizs
  • 2 tk dashi (recept itt)
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek majonéz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj

Elkészítés

A káposztát vágjuk fel rövid, vékony csíkokra, a fokhagymát tisztítsuk meg és aprítsuk fel vagy reszeljük le. Egy serpenyőben hevítsünk kb. 2 ek olajat és kezdjük el pirítani a fokhagymát alacsony lángon, de vigyázzunk, hogy ne égessük oda. Kevergessük és ha egy kicsit barnul a fokhagyma akkor adjuk hozzá a káposztát és a leszúrt tonhalat. A főtt rizsbe keverjük bele a majonézt, majd, ha teljesen megpuhult a káposzta, akkor a majonézes rizst is keverjük hozzá a serpenyőben. Üssük bele a tojásokat is, hagyjuk egy kicsit főni, majd keverjük el a káposztás rizsben. Dashi-val és szójaszósszal ízesítsük, majd addig pirítjuk, amíg szépen megsül a rizs.
Lehet beletenni egyéb zöldségeket, tengeri herkentyűket is, vagy hússal is lehet készíteni!


Megjegyzések