Japános curry lencsével

A japánok sok mindent átvesznek és "japánosítanak", ami igaz a saját curry-s rizs ételükre is, hiszen az alapja természetesen az indiai curry, bár ízvilágban igen eltérnek egymástól. Korábban már csináltam japános curry-s rizst (recept itt) és hozzá az alap fűszer-keveréket (recept itt), amit Japánban a ルー (a francia roux szóból ered, magyarul kb. a rántást jelenti) névvel illetnek, és készen veszik a boltban (nálunk sajnos igen borsos ára van, ezért kutattam fel az otthoni elkészítését). A mai recept egy hibrid curry lesz, amit az igazi és a japános változat házasításából kapunk. Plusz érdekesség, hogy nem hússal, hanem lencsével készítettem, főleg azért, mert volt itthon egy csomó és meg kellett enni! 😁 
Ha véletlen többet készítenétek, mint szeretnétek, akkor ajánlom a maradék curry különféle felhasználási módjait (lásd a curry udon, a curry kenyér vagy a curry krokett receptjét)!

Hozzávalók

  • 1 fej hagyma
  • 20 dkg (főtt) lencse
  • 1 ek olíva olaj
  • 1 ek reszelt gyömbér
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk curry por
  • 1 cs. dashi por
  • 180-200 ml kókusztej
  • 3 tk cukor
  • 2 tk szójaszósz
  • fél tk citromlé

Elkészítés

A hagymát vágjuk félbe, majd szeleteljük fel nagyon vékonyan, a gyömbért és a fokhagymát reszeljük le. A kókusztejet keverjük össze a cukorral, a szójaszósszal és a citromlével. A lencsét főzzük puhára sós vízben, ha leszűrtük, akkor keverjük bele a curry és a dashi port, és összekeverjük az ízesített kókusztejjel. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat és pirítsuk meg benne a reszelt gyömbért és fokhagymát, amíg illatuk lesz. Adjuk hozzá a hagymát és kb. 5 percig pároljuk együtt ezeket fedő alatt, közepes lángon, vigyázzunk, hogy ne égjenek le, majd mehet bele a kókusztejes lencse is, és az egészet magas lángon főzzük még 3-4 percet. Főtt rizzsel egy szuper vega étel lesz, de ha szeretnénk, tehetünk rá különféle feltéteket (sült tofut, sült virslit, rántott csirkemellet stb.) is, ahogy a japánok is szokták fogyasztani a curry-t.


Ez az étel egyszerűen ronda! 😄 A fotózásnál is eléggé szenvedtem, ez lett az eredmény...

Megjegyzések