Csirke, padlizsán és spárga dashi-ban párolva

Ez az utolsó spárgás recept az évben! A mai étkünknek visszafogott az ízvilága. Minimalista, ha úgy tetszik. A hússal a zöldségek egy kellemes, könnyű ételt alkotnak. Ugyanakkor meg lehet csinálni hús nélkül, akkor jó lehet köretnek, de akár tofuval is el tudom képzelni. Más zöldségeket is használhatunk, például sárgarépát vagy jégcsapretket, de akkor nem szabad elfelejteni, hogy az adott zöldségek keménységéhez kell igazítani a főzési időt.

Hozzávalók

  • 20 dkg csirke- vagy pulykamell
  • 1 kisebb padlizsán
  • 1 kis csomag zöldspárga
  • 1 l dashi alaplé (recept itt)
  • 2 gerezd fokhagyma vagy 1 tk fokhagymakrém
  • fél tk tōbanjan (k. doubanjiang = chilis, fűszeres, ló-, és szójababból készült szósz ehhez recept itt
  • snidling a tetejére

Elkészítés

A spárgát tisztítsuk meg (nekem már nem volt annyira friss, ezért finoman meg is hámoztam), törjük le a fás végét, tegyük félre. A padlizsánt vágjuk karikákra és sózzuk be mindkét oldalát, tegyük félre. A csirke- vagy pulykamellet vágjuk falatnyi darabokra. A padlizsánról itassuk fel a kesernyés levet.

Készítsük el a dashi alaplevet egy közepes méretű lábosban, amibe tegyük bele először a húst, főzzük 5-6 percig, majd mehet bele a spárga és a padlizsán is. Fedő alatt alacsony lángon, gyöngyöző vízben pároljuk az egészet kb. 15-20 percig. Érdemes ellenőrizni a spárga állagát, mert nagyon könnyen szétfő, és a spárga vastagságától is függ a főzési idő. Ha egy fakanállal már majdnem szét tudjuk nyomni, akkor jó. Ha már könnyen szétnyomjuk, akkor szétfőztük, ami nem annyira esztétikus, ettől függetlenül finom marad. Melegen vagy hidegen is tálalható, megszórhatjuk snidlinggel vagy katsuo halpehellyel is. A főzőlében eltehetjük pár napra a hűtőbe.

Megjegyzések