Spárgás receptek 2.0

Kihasználom ezt a pár hetet, amíg lehet kapni zöldspárgát, úgyhogy hoztam nektek újabb két receptet, amiben a főszerepet ez a zöldség játssza! Az elsőben egy ázsiai ihletésű stir-fry, vagyis folyamatosan kevergetve, magas lángon hirtelen sült étel elkészítését olvashatjátok. A második pedig egy párolt-pácolt spárga recept. Az ae 和え vagy aemono 和え物 megnevezés olyan ételek csoportját jelöli, amikben általában zöldség vagy hal található, és amiket valamilyen szószban keverünk el. Ez a nem túl szűk megfogalmazás tehát igen sok variációt rejt magában, de a legáltalánosabb aemono miso pasztával (miso ae 味噌和え) vagy tofuval (shiroae 白和え) készül. A spárgát ezúttal goma ae-ként 胡麻和え készítettem el, amikor szezámmaggal és szezámolajjal keverjük el az adott zöldséget.

Receptek

Sült üvegtészta spárgával és garnélával


Hozzávalók

  • 20 dkg garnéla
  • 1 csomag spárga
  • 1 (kicsi) csomag üvegtészta
  • 4 ek szójaszósz
  • 4 ek sake (száraz fehérbor)
  • 3-4 ek étkezési keményítő
  • fél tk őrölt citromfű (elhagyható)
  • só, bors
  • szezámmag
  • szezámolaj

Elkészítés

A garnélákat tisztítsuk meg, vágjuk ki a bélcsatornájukat is. Egy kisebb tálban keverjünk el 2-3 ek keményítőt kb. egy deci vízzel, amit sózzunk, borsozzunk és adjunk hozzá még egy kevés citromfüvet is. Ebbe jól forgassuk bele a megtisztított garnélákat. A spárgának törjük le a fás végét és vágjuk 3-4 centis darabokra. Az üvegtésztát egy tálban lefedve áztassuk 5 percig forró vízben. Egy wok-ban vagy nagyobb serpenyőben hevítsünk fel 1-2 ek szezámolajat, majd dobjuk bele a garnélákat. Ha megpirultak, akkor mehet mellé a spárga, pirítsuk nagy lángon pár percet, aztán öntsük bele a szójaszószt és a száraz fehérbort. Továbbra is pirítsuk nagy lángon, néha keverjük meg, majd 5-6 perc múltán adjuk hozzá és jól keverjük bele a leszűrt üvegtésztát, de ekkor keverhetünk bele szezámmagot is. Az egészet addig pirítsuk nagy lángon, amíg teljesen szárazra sül és hagyhatjuk, hogy meg is barnuljon kicsit, hogy az üvegtészta ropogós legyen. Tálaláskor szedjük a forró ételt mélyebb tálakba, meg lehet szórni ekkor is szezámmaggal, vagy esetleg frissen aprított korianderrel.


Spárga ae


Hozzávalók
  • fél csomag spárga
  • 2 ek. szezámmag
  • fél 2k. szezámolaj ???
  • 1 ek. szójaszósz
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek. cukor + fél ek. citromlé a főzéshez
Elkészítés
Főzzük meg a 3-4 centisre darabolt spárgákat cukros, citromos gyöngyöző (nem lobogó) vízben, kb. 9-12 perc alatt (a víz gyöngyözésétől számítva), de a spárga vastagságától függően lehet, hogy egyes daraboknak több idő kell. Folyamatosan nézzük, hogy éppen milyen puha, akkor lesz jó, ha már puha, de még rugalmas. A szezámmagot törjük meg egy mozsárban (vagy egy kanállal, bármivel), keverjük hozzá a szezámolajat, a szójaszószt és a cukrot, addig dolgozzuk össze, amíg a cukor teljesen felolvad és már nem ropog. A kihűlt spárgákat keverjük össze egy tálban a a szezámos szósszal, és kis tálkákban kínáljuk a főételünk mellé hidegen (lehet hűtőben is pihentetni pár órát tálalás előtt). Teishoku-ba (erről itt olvashatsz bővebben), tsukemono (erről meg itt olvashatsz bővebben) helyett is jó választás.

Megjegyzések