Tonhal steak

A munka ünnepe alkalmából egy minimális erőbefektetéssel, villámgyorsan elkészíthető, leképesztően finom étel receptjét osztom meg veletek! A sok előnnyel szemben egyetlen hátránya van csak: igen borsos az alapanyag ára... Pár hónapja kezdtem el rendszeresen vörös tonhalat készíteni itthon, miután felfedeztem, hogy viszonylag elérhető áron isteni finomat lehet kapni az egyik német diszkont áruházláncban.

Vörös tonhal sashimi

Az isteni finom alatt azt értem, hogy nyersen, sashimi-ként is megállja a helyét, amit nem mindig lehet elmondani a Magyarországon kapható tengeri halakról. Az előrecsomagolt halnak egy részét én vágom fel sashimi-nak (ezt nagyon egyszerűen szójaszósszal és wasabi pasztával fogyasztjuk), a másik részét pedig a vőlegényem készíti el tonhal steak-nek. Most az ő általa kifejlesztett receptet osztom meg az én öntet-receptemmel karöltve! :)


Hozzávalók (2 adaghoz)
Hal
  • 2 szelet vörös tonhal
  • 1 ek olivaolaj
  • 1-2 tk vaj
  • só, bors
Öntet
  • 1-2 ek görög joghurt
  • 1 ek majonéz
  • 1 tk (yuzu) wasabi paszta
  • kb. 50 ml víz
  • só, bors
Elkészítés
A halszeleteket kivesszük a hűtőből és hagyjuk kicsit állni, hogy szoba-hőmérsékletűek legyenek. Sózzuk és borsozzuk mindkét oldalukat. Egy tapadásmentes serpenyőt elkezdünk előmelegíteni, a lényeg, hogy melegebb legyen, mint amilyet szeretnénk. :D Beleöntjük az olajat és finoman belefektetjük a halszeleteket, a lényeg, hogy nagyon sisteregjen, amikor belekerülnek a serpenyőbe. Kicsit érdemes megmozgatni őket, hogy semmiképp ne tapadjanak le. A sütés ideje pedig attól függ, hogy milyen módon szeretnénk fogyasztani a halat, mi közepesen átsütve szoktuk, akkor a legfinomabb. A közepesen átsült steak-hez kb. 2-2 percet kell oldalanként számolni a sütésre. Ha ennél jobban átsütnénk, akkor is elég kb. 3-3 perc. A lényeg, hogy ne süssük túl, mert akkor elveszti a nedvességét, kiszárad és ehetetlen lesz (és kidobunk egy csomó pénzt az ablakon). Amikor megfordítjuk a halakat, akkor kell hozzáadni a vajat. Nem kell megijedni a vajtól, az be fog barnulni és emiatt a hal egyik oldala is lehet kicsit barnább lesz. Ha kész vannak a halak, akkor tegyük ki őket egy deszkára vagy tányérra és 2-3 percig pihentessük.
Az öntethez keverjünk össze minden hozzávalót és halmozzuk a halra vagy mellé a tálalásnál. A steak mellé a salátát ajánlom köretnek, mert az öntet arra is nagyon jól használható, de steak burgonyával vagy bármivel finom a vörös tonhal.


Megjegyzések