Spárga japán módra

Ezzel a poszttal megszakítom a káposztás receptek sorozatát egy nagy kedvenc szezonális zöldség, a zöldspárga miatt. Sajnálatos, hogy egy évben csak pár hétig élvezhetjük ezt az isteni ízt. Úgyhogy most két különböző receptet is hoztam nektek, hiszen a spárga nagy kedvenc Japánban is. Az egyik recept egy nagyon jó okazu (a rizs mellé fogyasztott, kis tálkákban kínált "köret"), míg a másik önmagában is fogyasztható, de főtt rizs mellé is kiváló, de bővíthető egyéb zöldségekkel (újburgonya, hagyma stb.).

Receptek

Miso-s spárga

Hozzávalók

  • 1 kisebb csomag zöld spárga
  • 15 dkg virsli (vagy tintahal, garnéla rák, de el is hagyható)
  • 1 tk miso paszta
  • 1,5 ek majonéz
  • egy kb. 2 cm-es gyömbér apróra vágva
  • 2 ek mentsuyu (recept itt)
  • cukor, citromlé, bors
  • kevés olaj

Elkészítés

A spárgának letörjük a fás végét, majd megmossuk és cukros-citromos lében kb. 5 percig pároljuk (csak gyöngyöző, nem lobogó vízben). Ha hosszabbak a spárgák akkor háromba, ha nem, akkor félbevágjuk őket. Ha virslit vagy egyéb dolgokat (pl. tintahalat) is adunk hozzá, akkor azokat megtisztítjuk és falatnyi darabokra vágjuk (ha garnélát, akkor vágjuk ki a bélcsatornáját is). Egy kisebb tálban keverjük össze a szósz hozzávalóit: a miso pasztát, a majonézt és a mentsuyu-t.

Serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd elkezdjük pirítani először a gyömbért, majd az egyéb hozzávalókat is, és pár perc elteltével hozzáadjuk a spárgát is. Magas lángon piritsuk 3-4 percig, ezután jöhet hozzá a szósz és kicsit meg is borsozzuk. Magas lángon pirítsuk az egészet 4-6 percig, de figyeljünk oda rá, hogy ne égjen le. Főtt rizzsel tálalhatjuk, ha tettünk bele virslit/tintahalat/garnélát, vagy halak, húsok mellé, ha csak a spárgát készítettük el. Lazac mellé kimondottan finom!





Spárga dashi-ban párolva

Hozzávalók

  • 1 kisebb csomag zöld spárga
  • 2 dl dashi lé (recept itt vagy porból)
  • kevés tōbanjan chili paszta (elhagyható)
  • katsuo halpehely

Elkészítés

A spárgának letörjük a fás végét, majd megmossuk és sós-citromos lében kb. 10 percig pároljuk (csak gyöngyöző, nem lobogó vízben). Ha hosszabbak a spárgák akkor háromba, ha nem, akkor kettőbe vágjuk őket. Megmelegítjük a dashi-t, elkeverünk benne egy kevés tōbanjan pasztát, belemártjuk a spárgát. Tálalásnál tányérokra halmozzuk a spárgákat, ráöntünk egy kevés dashi levet és megszórjuk katsuo halpehellyel. Halak, húsok vagy tofu mellé jó kiegészítés.


Megjegyzések