Zöldséges májragu kínai tésztával


A máj az egyik olyan kedvenc ételem, amire gyerekkoromban rá se tudtam nézni. Aztán egyszer megvilágosodtam, hogy milyen finom, mindenféle módon elkészítve, de talán a legfinomabb a japán édes-szójás változata. Ha a fűszerezést nézzük, akkor a legjobban a gyömbér íze illik hozzá. A mostani receptben zöldségekkel kombináljuk a májas ragut, és vajas kínai tésztával tálaljuk!



Hozzávalók (2 adaghoz)
  • 25 dkg máj
  • 1 közepes jégcsapretek
  • 2 sárgarépa
  • ¼ fej káposzta
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 cm (vagy 1 csapott tk por) gyömbér
  • 4 ek szójaszósz
  • 3 ek cukor
  • 2 ek főző sake (száraz fehérbor)
  • 2 ek mirin
  • 2 adag tojásos kínai tészta
  • 2 ek vaj
  • 1-2 ek szezámolaj
  • pirított szezámmag a tetejére (elhagyható)
  • aprított, friss koriander (elhagyható)

Elkészítés
A májat, a meghámozott jégcsapretket és répát falatnyi nagyságú darabokra, a hagymát pedig nagyobb csíkokra vágjuk. Wokban vagy egy nagyobb serpenyőben felhevítjük a szezámolajat és nagy lángon, folyamatos kavargatás mellett megpirítjuk a hagymát úgy, hogy 2-3 perc után belereszeljük a fokhagymát és a gyömbért (ha port használunk, akkor a májjal együtt adjuk hozzá). Kb. 4-5 perc pirítás után hozzáadjuk a májat, megint folyamatos rázogatás vagy kavargatás mellett tovább főzzük az egészet 4-5 percig. Kivesszük a májat és a wokban gyorsan megpirítjuk a feldarabolt zöldségek, hozzáadjuk a szósz alapanyagokat, vagyis a szójaszószt, a cukrot, a sake-t és a mirin-t, majd fedő alatt pároljuk közepes lángon addig, amíg a retek és a répa megpuhul. Ha megpuhultak, akkor mehet a zöldségek mellé vissza a hagymás máj. Mikor már majdnem kész a ragu, elkészítjük a kínai tésztát, ahogyan a csomagoláson fel van tüntetve (nekem most olyan tésztám volt, amit 4 percig kellett forrásban lévő vízben főzni), majd jól összekeverjük 2 ek olvasztott vajjal és egy csipet (frissen) őrölt borssal. A tésztát melegen tartjuk, amíg a zöldséges máj ragu elkészül.


A tálalásnál mélyebb tálakba először a vajas tésztából szedünk, majd arra halmozzuk a zöldséges májas ragut, a végén pedig megszórhatjuk pirított szezámmaggal és/vagy aprított friss korianderrel.



Megjegyzések