Zöldséges májragu kínai tésztával
A máj az egyik olyan kedvenc ételem, amire gyerekkoromban rá se tudtam nézni. Aztán egyszer megvilágosodtam, hogy milyen finom, mindenféle módon elkészítve, de talán a legfinomabb a japán édes-szójás változata. Ha a fűszerezést nézzük, akkor a legjobban a gyömbér íze illik hozzá. A mostani receptben zöldségekkel kombináljuk a májas ragut, és vajas kínai tésztával tálaljuk!
Hozzávalók (2 adaghoz)
- 25 dkg máj
- 1 közepes jégcsapretek
- 2 sárgarépa
- ¼ fej káposzta
- 1 nagyobb fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 cm (vagy 1 csapott tk por) gyömbér
- 4 ek szójaszósz
- 3 ek cukor
- 2 ek főző sake (száraz fehérbor)
- 2 ek mirin
- 2 adag tojásos kínai tészta
- 2 ek vaj
- 1-2 ek szezámolaj
- pirított szezámmag a tetejére (elhagyható)
- aprított, friss koriander (elhagyható)
Elkészítés
A májat, a meghámozott jégcsapretket és répát falatnyi
nagyságú darabokra, a hagymát pedig nagyobb csíkokra vágjuk. Wokban vagy egy
nagyobb serpenyőben felhevítjük a szezámolajat és nagy lángon, folyamatos
kavargatás mellett megpirítjuk a hagymát úgy, hogy 2-3 perc után belereszeljük
a fokhagymát és a gyömbért (ha port használunk, akkor a májjal együtt adjuk hozzá). Kb. 4-5 perc pirítás után
hozzáadjuk a májat, megint folyamatos rázogatás vagy kavargatás mellett tovább
főzzük az egészet 4-5 percig. Kivesszük a májat és a wokban gyorsan megpirítjuk
a feldarabolt zöldségek, hozzáadjuk a szósz alapanyagokat, vagyis a
szójaszószt, a cukrot, a sake-t és a mirin-t, majd fedő alatt pároljuk közepes lángon addig, amíg a retek és a
répa megpuhul. Ha megpuhultak, akkor mehet a zöldségek mellé vissza a hagymás
máj. Mikor már majdnem kész a ragu, elkészítjük a kínai tésztát, ahogyan a
csomagoláson fel van tüntetve (nekem most olyan tésztám volt, amit 4 percig kellett
forrásban lévő vízben főzni), majd jól összekeverjük 2 ek olvasztott vajjal és
egy csipet (frissen) őrölt borssal. A tésztát melegen tartjuk, amíg a zöldséges
máj ragu elkészül.
A tálalásnál mélyebb tálakba először a vajas tésztából
szedünk, majd arra halmozzuk a zöldséges májas ragut, a végén pedig
megszórhatjuk pirított szezámmaggal és/vagy aprított friss korianderrel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése