Shumai, a japánban is imádott kínai gombócok
Mindenféle batyut és gombócot imádok nemcsak enni, de készíteni is. Eddig volt már a blogon nikuman, a kedvenc párolt húsos batyum, most pedig a shumai van soron. Én wonton tésztában készítem, amit most is boltban vettem. Majd egyszer talán nekiállok és itthon készítem el magát a tésztát is, de most időhiány tekintetében is jobban jött a fagyasztott tészta! :)
Ezzel kívánok mindenkinek Boldog Új Évet, és találkozunk 2017-ben is!! :)
Recept
Hozzávalók
- 1 csomag fagyasztott wonton tészta
- 25 dkg pulyka darált hús
- 3-4 nagyobb gomba
- 1 szál répa
- kb. 2 dkg szárított fekete alga (hijiki)
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek sake (száraz fehérbor)
- 1 ek cukor
- kevés olaj
Szósz
- 3 ek szójaszósz
- 3 ek rizsecet
- 1 tk reszelt fokhagyma (vagy por)
- 1 tk reszelt gyömbér (vagy por)
- 1 tk méz
- 1 tk szezámolaj
- újhagyma vagy snidling
Elkészítés
A hijiki-t 30 percre áztassuk egy tál vízbe, majd szűrjük le. Egy serpenyőben kevés olajon pirítsuk meg az apró darabokra vágott répát, adjuk hozzá a lecsöpögtetett hijiki-t, majd ízesítsük szójaszósszal, sake-val és cukorral. Főzzük kb. 10 percig közepes lángon, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra vágott gombafejeket, és addig hagyjuk főni, amíg a gombák teljesen megpuhulnak (kb. 6-8 perc). Amíg fő a hijiki készítsük el a mártogatós szószt. Ehhez keverjük össze az összes alapanyagot egy kisebb tálban, szeleteljünk bele újhagymát vagy snidlinget és lefedve tegyük egy kis időre a hűtőbe.
Egy tálba szedjük ki a hijiki-t, majd hagyjuk kihűlni, majd ha már langyos, keverjük össze a darált hússal. A tésztalapokból készítsünk kis kosárkákat úgy, hogy vizezzük be a szélüket körben, és centinként csippentsük össze az ujjunkkal. Ezekbe töltsük bele egy kiskanál segítségével a húsos töltetléket, jól tömjük meg, majd még egyszer nyomkodjuk össze a tetejét, hogy jó szoros legyen. Tegyük (bambusz) párolóba és 12-14 percig pároljuk. Főtt rizzsel és a szósszal, esetleg pácolt jégcsapretekkel tálaljuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése