Rizsleves variációk

A japánoknál szokás, hogy amikor egy csoport egy izakayában (japán bár-étterem) végig eszi-issza az éjszakát, akkor az utolsó fogás valamilyen rizses étel lesz. Egyszer ez a rizses finomság a zósui 雑炊 nevezetű rizsleves volt, amit azonnal megszerettem! Legyen akár tél, akár nyár, minden időben lehet fogyasztani, hidegen, melegen, és persze mint megannyi japán ételnek, ennek is végtelen variációi vannak: lehet hússal, hallal, rákkal, tofuval, tojással készíteni, de az alaplé is változhat az egyszerű szójaszósztól a mentsuyu-ig. Most kettőt mutatok nektek, amelyek nagyon jók maradékfelhasználásra is!


Receptek

Darált húsos leves

Hozzávalók

  • 2 adag főtt rizs
  • 500 gr darált hús (én pulykát használtam most)
  • 2 db tojás
  • 1-1,2 l víz 
  • 1 húsleves kocka
  • 2 ek szójaszósz
  • só, bors
  • snidling vagy újhagyma
 Elkészítés
A vizet felforraljuk egy lábosban, aztán beletesszük a húsleves kockát, a húst és a rizst. Közepes lángon 10 percig főzzük fedő alatt. Ezután ízesítjük a szójaszósszal, sózzuk, borsozzuk. Az előre feltört tojásokat beleöntjük és a fakanállal körkörös mozdulatokkal kavargatva pár perc alatt belefőzzük. Tálakba vagy mélytányérokba szedjük a sűrű levest (nem kell sok lének lennie), a tetejét pedig megszórjuk apróra vágott snidlinggel vagy vékonyra szelt újhagymával.

Megjegyzés: gombát is tehetünk bele a hússal egy időben.


Rizsleves lazaccal vagy tonhallal
Hozzávalók

  • 2 adag főtt rizs
  • 1 kis szelet párolt/füstölt lazac vagy 1 tonhal (filé, nem darabolt) konzerv
  • 1-1,2 l víz
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 csomag dashi por
  • só, bors
  • snidling vagy újhagyma
Elkészítés
A módszer az előzőhöz hasonló, azonban itt a halat, ami eleve már főtt vagy konzerv, csak a végén tesszük bele. A vizet felforraljuk egy lábosban, aztán beletesszük a dashi port és a rizst. Közepes lángon 10 percig főzzük fedő alatt. Ezután ízesítjük a szójaszósszal, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a darabokra szedett lazacot vagy a konzervből a tonhaldarabokat. Tálakba vagy mélytányérokba szedjük a sűrű levest, a tetejét pedig megszórjuk apróra vágott snidlinggel vagy vékonyra szelt újhagymával.

Megjegyzések