Leves, leves, leves...
Ma két leves recepttel kedveskedek nektek! Az egyik jellegzetes japán ízvilágot hoz, a másik inkább egy japános ragulevesre emlékeztet. Lesznek még hűvösebb napok, amikor elő lehet venni ezeket a gyors, semmilyen komoly technikai jártasságot nem igénylő recepteket.
Recept
Üvegtészta leves csirkével
Hozzávalók
- 15 dkg darált csirke- vagy pulykahús
- 3 ek szójaszósz
- 1 tk mirin
- kb. 1 liter víz
- 1 kisebb fej hagyma apróra vágva
- 1 kis csomag üvegtészta
- kevés olaj
Elkészítés
Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk az olajon, majd hozzáadjuk pirulni a darált húst is. Ha kifehéredett a hús, beleöntjük a szójaszószt és a mirint, hagyjuk, hogy jól megpárolódjon a szószokban a hús. Kb. 5 perc párolódás után felöntjük a vízzel, és közepes lángon körülbelül 15 perc alatt készre főzzük. Amíg fő a leves az üvegtésztát rövid ideig (csak 1-2 percig) forró vízbe áztatjuk, hogy ne szívja fel a leves összes vizét. Végül ezt is hozzáadjuk a leveshez, hagyjuk 2-3 percig főni, hogy átvegye az ízeket, aztán már tálalhatjuk is.
Japán hagymaleves
Hozzávalók
- 1-2 nagyobb fej hagyma
- 10-15 dkg gomba (vegyesen mindenféle)
- 2 sárgarépa
- 3 ek szójaszósz
- kb. 1,5-2 liter víz
- 1 csirke húsleves kocka
- 1 marha húsleves kocka
- 1 tk. gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma reszelve
- só
- kevés olaj
Elkészítés
A hagymát üvegesre pároljuk az olajon, majd hozzáadjuk a répát és a gombát is. Fűszerezzük gyömbérrel, fokhagymával, sóval. Hozzáöntjük a szójaszószt, majd 5 perc párolódás után felöntjük a vízzel. Nagy lángra vesszük, majd ha forr, akkor beletesszük a két leveskockát is, ezután pedig alacsony tűzön, fedő alatt 45 percig főzzük. Néha keverjük meg. Mielőtt lekapcsolnánk nézzük meg a fűszerezést, ha kell, akkor még tehetünk bele gyömbért vagy fokhagymát, ha sótlan természetesen sót is.
Jó étvágyat! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése