Magyar recept, japán alapanyagok 3 - A japános paprikás krumpli
A
japános-magyaros receptek csoportját fogja a mai recept gazdagítani. Volt már
rakott krumpli, brassói, most pedig a paprikás krumplit vettem elő. Mint eddig
is leginkább a fő hozzávalók a magyarosak, az elkészítési mód viszont a japán
konyha világát idézi.
Recept
Hozzávalók
- fél kg kisebb (új)burgonya
- 1 fej hagyma
- tetszés szerint virsli
- 5 dkg vaj
- fél tk gyömbér (reszelve, vagy por)
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek mirin
- 1 tk cukor
Elkészítés
A hagymát
vágjuk tetszés szerint apróra, vagy vékony szeletekre, a burgonyákat pedig
cikkekre. Egy serpenyőben vagy kisebb lábosban hevítsük fel habosodásig a
vajat, pirítsuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a burgonyacikkeket is.
Fűszerezzük szójaszósszal, gyömbérrel, mirinnel és cukorral. Ha kevés a
szójaszósz sóssága, akkor adhatunk hozzá sót is. Öntsük fel annyi vízzel, ami
éppen ellepi a burgonyát és főzzük alacsony lángon, fedő alatt addig, amíg a burgonya teljesen megpuhul. Én szeretem jól
szétfőzni a krumplit, hogy később a szafttal szétnyomkodjam a villával. Mielőtt
lekapcsolnánk, kb öt percig tegyük hozzá a virsliket is.
Fukujindzuke
tsukemonoval együtt fogyasztva nagyon finom. (Ennek a receptje még nincs a blogon, de
Magyarországon beszerezhető az ázsiai üzletekben, a Rózsadomb Centerben
biztosan.)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése