Magyar recept, japán alapanyagok 3 - A japános paprikás krumpli

A japános-magyaros receptek csoportját fogja a mai recept gazdagítani. Volt már rakott krumpli, brassói, most pedig a paprikás krumplit vettem elő. Mint eddig is leginkább a fő hozzávalók a magyarosak, az elkészítési mód viszont a japán konyha világát idézi.



Recept


Hozzávalók

  • fél kg kisebb (új)burgonya
  • 1 fej hagyma
  • tetszés szerint virsli
  • 5 dkg vaj
  • fél tk gyömbér (reszelve, vagy por)
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek mirin
  • 1 tk cukor

Elkészítés
A hagymát vágjuk tetszés szerint apróra, vagy vékony szeletekre, a burgonyákat pedig cikkekre. Egy serpenyőben vagy kisebb lábosban hevítsük fel habosodásig a vajat, pirítsuk üvegesre a hagymát, majd adjuk hozzá a burgonyacikkeket is. Fűszerezzük szójaszósszal, gyömbérrel, mirinnel és cukorral. Ha kevés a szójaszósz sóssága, akkor adhatunk hozzá sót is. Öntsük fel annyi vízzel, ami éppen ellepi a burgonyát és főzzük alacsony lángon, fedő alatt addig, amíg  a burgonya teljesen megpuhul. Én szeretem jól szétfőzni a krumplit, hogy később a szafttal szétnyomkodjam a villával. Mielőtt lekapcsolnánk, kb öt percig tegyük hozzá a virsliket is.
Fukujindzuke tsukemonoval együtt fogyasztva nagyon finom. (Ennek a receptje még nincs a blogon, de Magyarországon beszerezhető az ázsiai üzletekben, a Rózsadomb Centerben biztosan.)

Megjegyzések