Hamburger husi japán gomba-szósszal
Van
az úgy, hogy nagyon megkívánom a hamburger húst. Nem a hamburgert, hanem ahogy
a japánok eszik, csak a húst, mindenféle finomsággal. Hambagu recept már több
is van a blogon (itt és itt), ma viszont egy újfajta szószt mutatok hozzá. Én
japán gombákat használtam, de ugyanolyan finom lesz sima csiperkével, vagy
esetleg laskagombával. Ha valaki hozzájut friss shiitake-hoz akkor kötelező
azzal készíteni!
Recept
Hozzávalók
- 25 dkg darált hús
- 1 ek szójaszósz
- fél ek mirin
- fél tk gyömbérpor
- bors
- *fél fej hagyma
- *25 dkg gomba
- *4-5 ek ketchup
- *3 ek szójaszósz
- *1 ek fehérbor
- *1 ek mirin
- *2 ek méz
- *gyömbér vagy fokhagyma ízlés szerint
Elkészítés
A húst egy kisebb tálban keverjük
össze a szójaszósszal, mirinnel, gyömbérrel, borsozzuk, majd tegyük hűtőbe,
amíg elkészítjük a szószt.
A hagymát és a gombát vágjuk
vékony csíkokra. Kevés olajon serpenyőben pirítsuk meg először a hagymát, adjuk
hozzá a *-gal jelölt fűszereket. Pár perc után mehet bele a gomba is. Főzzük jó
sűrű szósszá. Mielőtt lekapcsoljuk alatt a lángot mindenképpen kóstoljuk meg,
hogy jó e a fűszerezés. Mézzel, szójaszósszal, sóval lehet az ízeket
egyengetni. Én kicsit édesebben szeretem a japán szószokat, ezért mindig több
mézet vagy cukrot teszek hozzá.
Ha a
szósz kész, akkor vehetjük ki a hűtőből
a húst. Formázzunk két egyforma méretű húsgombócot, a tenyerünkkel lapítsuk
kicsit ki, majd kevés olajon süssük mindkét oldalukat szép sötét barnára. Ha
kész, melegen tegyük tányérra, jól pakoljuk meg a gombás szósszal. A japánok
főtt rizzsel, kevés paradicsomos spagettivel, salátával és panírozott garnéla
farokkal szeretik fogyasztani.
Nagyon guszta.
VálaszTörlésEz valami elmondhatatlan finom, Nobu közölte, hogy a legjobb, amit eddig főztem. :D (Carmen)
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ennyire jól sikerült! :) Ez nekem is az egyik kedvencem... A hamburger husiban a japánok verhetetlenek szerintem!!
VálaszTörlés