És egy kis sushi-ráadás: O-Inari san
A minap olvashattátok az isteni chirashi zushi receptet, amit a japánok kimondottan újév napján és a március eleji hina matsuri alkalmával fogyasztanak. (Ettől függetlenül természetesen bármikor elkészíthetjük, nekem nem kell különleges alkalom, hogy sushi-t akarjak enni...) Ma pedig ennek folytatásaként egy inari sushi recepttel ismerkedhettek meg. Inari-t már készítettem korábban is, most egy újfajta tölteléket mutatok be, ami szintén nagyon finom. Ez alkalommal azonban az inari-hoz a tofu nem az n érdemem, hanem készen vettem boltban, ugyanis ez Magyarországon is beszerezhető az ázsiai élelmiszer boltok többségében.
Recept
Hozzávalók (8-10 darabhoz)
- 1 adag sushi rizs (180 ml rizsből, recept itt)
- 8-10 db inari sushi tofu
- negyed csirkemell
- 1 szál répa
- 1 ek fekete szezámmag
- 1 dl dashi
- 1 ek szójaszósz
- 1 ek mirin
- 1 ek sake (száraz fehérbor)
- 2 ek cukor
Elkészítés
Egy
lábasban összekeverjük a dashi-t, a szójaszószt, a mirin-t, a sake-t és
a cukrot, beletesszük a nagyon apróra vágott csirkemellet és répát,
majd elkezdjük forralni. 3-5 perc után nézzük meg, hogy megpuhult-e a répa, ha igen, akkor vegyük le a lángról és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, akkor keverjük össze a sushi rizzsel és a fekete szezámmaggal, majd osszuk 8-10 halomra, attól függően, hogy hány inari tofunk van. Fogjuk a tofukat, és óvatosan helyezzük bele a rizsgombócokat. Kifordítva is készíthetjük, aminek a tetejét a szezámmaggal is megszórhatjuk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése