Chirashi zushi
Az egyik legkönnyebb fajta sushi, amihez nem kell semmilyen speciális szaktudás, vagy tekergetés, csak egy nagy tál, egy csomó sushi rizs meg bármilyen hozzávaló, amit szeretünk vagy a kamrában/hűtőben találunk! Nemrégiben tanultam egy újságból két nagyon jó trükköt, amitől még finomabb lesz a sushi. Ezeket megtudhatjátok az alábbi receptből! :)
Recept
Hozzávalók (4 főre)
- 2 adag sushi rizs (360 ml japán rizsből)
- 80 ml rizsecet
- 3 és fél ek cukor
- 1 nagyobb kombu lap
- 15 dkg shiitake gomba
- 15 dkg garnéla
- 2 szál répa
- 1 szál gobo (elhagyható)
- 4 ek szójaszósz
- 3 ek cukor
- 1 és fél ek sake (száraz fehérbor)
- 4 tojás
- citromlé
- só
- olaj
Elkészítés
Először főzzük meg a rizst (recept itt). Amíg fő, addig készítsük el a sushi ecetet: egy lábasban keverjük össze a rizsecetet a cukorral, majd adjunk hozzá egy kombu lapot, amitől sokkal ízletesebb lesz. A rizst is, az ecetet is hagyjuk teljesen kihűlni, majd keverjük össze.
Egy kisebb lábosban 4 dl vízben kezdjük el főzni a nagyon vékony julienne-re vágott gobo gyökeret és répát, ha felforrt akkor pedig adjuk hozzá a shiitake gombafejeket is. Öntsük bele a szójaszószt, a cukrot és a sake-t is, majd ismét forraljuk fel. Hagyjuk ezt is kihűlni, majd keverjük a rizshez.

Egy tányérba, tálba tegyünk egy halmot a rizsből, annak tetejére mehet a pici citromos vízben párolt garnéla, majd a legvégén halmozzunk rá egy jó adagot a tojás-csíkokból és szórjuk meg szezámmaggal!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése