Yakiniku szószos sertés végtelenül egyszerűen elkészítve

Mostanában nincs túl sok időm főzni, mivel igen sokat kell intézkednem a japán utam miatt. De, hogy kicsit szoktassam magam vissza a japán ízekre, azért mégis találok egy kevéske szabadidőt egy-két egyszerűbb recept elkészítésére. A hétvégén a Balaton mellett élveztem a hőséget, ma a konyhában köszön az vissza. :)

A yakiniku szó szerinti jelentése a "sült hús", amit Japánban all you can eat éttermekben lehet enni. A húsokat nyersen egy tálcára szedjük és magunknak grillezzük az asztalokba beépített rácsos grilleken, majd a szószba mártogatva esszük rizzsel és egyéb zöldségekkel, amiket szintén lehet grillezni (hagyma, kukorica, stb.). Ezt a szószt készítettem most el itthon, amit nem grillezésre fogok használni egy donburi étel lesz belőle (mint korábban az oyakodon) sertéshússal.



Recept

Hozzávalók
  • 30-40 dkg sertéshús (pl. szűzpecsenye vagy dagadó)
  • újhagyma
  • 4 ek szójaszósz
  • 1 ek száraz fehérbor
  • 1 ek mirin
  • 1 ek cukor
  • 1 ek (édes) chili szósz
  • fél tk fokhagyma granulátum (vagy 1 gerezd fokhagyma reszelve)
  • fél tk gyömbér por (vagy egy kevés gyömbér reszelve)
  • só, bors
  • olaj
  • főtt rizs

Elkészítés

A szószhoz egy tálkában összekeverjük a szójaszószt, a bort, a mirint, a cukrot, a chili szószt, a fokhagymát és a gyömbért, teszünk még bele szezámmagot. Betesszük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Kevés olajon megpirítjuk az egy milliméter vastagra felszelt sertéshúst, amíg szép barnára pirul, közben sózzuk, borsozzuk. Ha megsült, akkor ráöntjük a yakiniku szószt és tovább sütjük közepes lángon körülbelül 3-4 percig. A főtt rizst tálkákba rakjuk, rá jön a hús, majd a tetejére vághatunk egy kevés újhagymát. Körülbelül három adag lesz belőle.

Jó étvágyat! :)


Megjegyzések