Yakiniku szószos sertés végtelenül egyszerűen elkészítve
Mostanában nincs túl sok időm főzni, mivel igen sokat kell intézkednem a japán utam miatt. De, hogy kicsit szoktassam magam vissza a japán ízekre, azért mégis találok egy kevéske szabadidőt egy-két egyszerűbb recept elkészítésére. A hétvégén a Balaton mellett élveztem a hőséget, ma a konyhában köszön az vissza. :)
A yakiniku szó szerinti jelentése a "sült hús", amit Japánban all you can eat éttermekben lehet enni. A húsokat nyersen egy tálcára szedjük és magunknak grillezzük az asztalokba beépített rácsos grilleken, majd a szószba mártogatva esszük rizzsel és egyéb zöldségekkel, amiket szintén lehet grillezni (hagyma, kukorica, stb.). Ezt a szószt készítettem most el itthon, amit nem grillezésre fogok használni egy donburi étel lesz belőle (mint korábban az oyakodon) sertéshússal.
Recept
Hozzávalók
- 30-40 dkg sertéshús (pl. szűzpecsenye vagy dagadó)
- újhagyma
- 4 ek szójaszósz
- 1 ek száraz fehérbor
- 1 ek mirin
- 1 ek cukor
- 1 ek (édes) chili szósz
- fél tk fokhagyma granulátum (vagy 1 gerezd fokhagyma reszelve)
- fél tk gyömbér por (vagy egy kevés gyömbér reszelve)
- só, bors
- olaj
- főtt rizs
Elkészítés
A szószhoz egy tálkában összekeverjük a szójaszószt, a bort, a mirint, a cukrot, a chili szószt, a fokhagymát és a gyömbért, teszünk még bele szezámmagot. Betesszük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Kevés olajon megpirítjuk az egy milliméter vastagra felszelt sertéshúst, amíg szép barnára pirul, közben sózzuk, borsozzuk. Ha megsült, akkor ráöntjük a yakiniku szószt és tovább sütjük közepes lángon körülbelül 3-4 percig. A főtt rizst tálkákba rakjuk, rá jön a hús, majd a tetejére vághatunk egy kevés újhagymát. Körülbelül három adag lesz belőle.
Jó étvágyat! :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése