Füstölt tofu és édesburgonya gratin
A japánok kimondottan szeretik a francia konyhát, aminek többféle, egyszerű technikájú ételét honosították. Ezek közül egy a ma bemutatott gratin is, ami lényegében egy tejszínes krumplis köret sütőben sütve. A japán verzióba minden finomság belekerülhet, ezért én most sima és füstölt tofuval kiegészítve készítem, illetve a hagyományos burgonyát édesburgonyára cserélem. Lehet hússal vagy bacon-nel is készíteni, ebben az esetben előtte érdemes megpirítani ezeket kevés olajon egy serpenyőben (a bacon esetében nem kell olaj). Igen kedvelt Japánban még a fésűkagylós gratin is, de ez most nekem nem nagyon fér bele a büdzsébe. :)
Hozzávalók (2-3 adaghoz)
- 1-1 csomag sima és füstölt tofu (kb. 150 gr/db)
- 3 közepes édesburgonya (kb. 35 dkg)
- 1 tk fekete szezámmag
- 3 dl 20%-os főzőtejszín
- 1,5-2 ek szójaszósz
- 1,5-2 tk cukor
- bors
- reszelt sajt a tetejére
- olaj a forma kikenéséhez
A tofut
lecsöpögtetjük, tiszta konyharuhába tekerjük, egy-két konzervvel
lesúlyozzuk pár percre, majd 2-3 percig egy műanyag tálkában mikróban melegítjük. Az édesburgonyát meghámozzuk és 1-2 centis kockákra vágjuk, egy kisebb lábosban puhára főzzük. A
tejszínt összekeverjük a szójaszósszal és a cukorral, enyhén borsozzuk. Egy
hőálló formát kikenünk vékonyan olajjal, beletesszük a főtt édesburgonyát, rá a felkockázott, kissé főtt tofut, mindkét réteget megszórjuk a fekete szezámmaggal, ráöntjük a tejszínes keveréket.
Alufólia alatt sütjük 220 fokon kb. 15 percig, majd a fólia levétele után reszelt sajttal megszórva további 10-15 percig, vagy amíg a sajt aranybarna
lesz a tetején. Önmagában is fogyasztható, de köretként is tálalható sült húsok
mellé.
Megjegyzés: lehet kisebb hőálló tálakba téve adagonként sütni, de egy nagy tálban is. Én az utóbbit alkalmaztam, mert nem volt három egyforma kisebb kerámia edényem... :)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése