Ecetes marhahús uborkás burgonyasalátával
A marhahús egy igen kedvelt étel Japánban.
A boltban és a hentesnél általában előre felvágva, csomagolva lehet megvenni,
sokszor papírvékonyra szeletelve. Ezek a húsok leginkább az olyan ételekhez
vannak előkészítve, mint a shabu-shabu (forró vízben áztatott hús), vagy a
sukiyaki (lásd itt). De mindenféle egyéb módon is el lehet készíteni a
marhahúst. Ma egy almaecetes, szójás verziót mutatok be, hozzá pedig a rizs
mellé (vagy csak magában) uborkás burgonyasalátát készítettem.
Receptek
Ecetes marha
Hozzávalók
- 340 gr marhahús
- 4 ek almaecet
- 2 ek cukor
- 2 ek szójaszósz
- 1 dkg reszelt gyömbér
- 2 ek keményítő
- 1 ek szezámolaj
- 1 ek szezámmag
- 1 dkg metélőhagyma vagy újhagyma vékonyra aprítva
Elkészítés
A marhahúst vékony vagy falatnyi
szeletekre vágjuk fel és a keményítőbe beleforgatjuk. Egy serpenyőben
felhevítjük a szezámolajat és hirtelen megpirítjuk benne a húst. Hozzáadjuk a
szószhoz valókat: az almaecetet, a cukrot, a szójaszószt és a gyömbért és
közepes lángon pároljuk tovább. Ha a leve besűrűsödött akkor elzárjuk alatta a
gázt, belekeverjük a szezámmagot, tányérra tesszük és aprított metélőhagymával
vagy újhagymával megszórjuk. Főtt rizzsel és/vagy burgonyasalátával tálaljuk.
Uborkás burgonyasaláta
Hozzávalók
- 5 nagyobb burgonya
- Fél kígyóuborka
- 2 ek majonéz
- 1 ek tejföl
- Egy kevés szárított bazsalikom
- Só, bors
Elkészítés
A
burgonyákat meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Az uborkát szeletelő segítségével vékony szeletekre vágjuk, besózzuk,
félretesszük. Ha kihűlt a burgonya, akkor kicsit megtörjük (akár egy kevés vajat is bele lehet keverni), összekeverjük a majonézzel,
tejföllel, hozzáadjuk a lecsöpögtetett uborkaszeleteket, a bazsalikomot, és sózzuk,
borsozzuk ízlés szerint.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése