Sütőtökös somen saláta

Ha október, akkor sütőtök, szerencsére ez Magyarországon is így van! Nemrégiben vált az egyik kedvenc ételemmé, de sajnálatosnak tartom, hogy a magyar konyhában nem igazán van jelen, sokan csak a sült verzióját ismerik. Már több receptet is feltettem az elmúlt év folyamán, aminek egyik fontos hozzávalója volt a sütőtök. Ma ezeknek a recepteknek a sorát gazdagítom.



Recept

Hozzávalók
  • 20 dkg sütőtök
  • 2 adag somen tészta
  • 1 tonhal konzerv
  • 2 dl dashi (recept itt) VAGY 2-3 dl víz és 1 csomag dashi por
  • 1 ek cukor
  • 4-5 ek majonéz
  • só, bors
Elkészítés
A sütőtököt 1-2 centis darabokra vágjuk, a cukros dashi lében puhára főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A somen tésztát 2-3 percig lobogó vízben főzzük, majd hideg folyó víz alatt kihűtjük. Egy tálban összekeverjük a majonézt és a tonhalat, sózzuk, borsozzuk, és hozzákeverjük először a sütőtököt, majd a tésztát is. Megszórhatjuk vékonyra vágott újhagymával és szezámmaggal is.




És egy kis ráadás!!! :)

Sütőtökös mártogatós

Hozzávalók
  • 20 dkg sütőtök
  • 2 ek miszo paszta
  • 1-2 tk reszelt fokhagyma
  • 1 csomag dashi por
  • 3-4 dl víz
  • 1 ek cukor
  • 1-2 ek vaj

Elkészítés
A vízben elkeverjük a dashi port és a cukrot, beletesszük a kisebb kockákra vágott sütőtököt, közepes lángon elkezdjük főzni. Ha teljesen megpuhult (kb 10-15 perc), a felesleges vizet leöntjük róla, és még forrón hozzáadjuk a miszot, a fokhagymát, a vajat és az egészet botmixerrel pürésítjük. Nagyon jól illik bármilyen sós rúdhoz, tortilla chipshez, vagy grissini-hez (vékony kenyérrudak). Én a 31-ei Halloween-i bulin tuti ezt fogom kínálni! :)

Megjegyzések