Okonomiyaki, azaz a japán "palacsinta"
Mi mással avatnám fel az új konyhámat, mint egy jó kis japános főzéssel! :)
Megérkezett tehát az okonomiyaki is a blogomra. Ez egy jól kipróbált recept, nagyon egyszerű, és nagyszerű étel otthoni főzős partira barátokkal!
Japán palacsinta vagy japán pizza, általában ezzel a két névvel próbálják leírni a japán okonomiyakit. Igazából mindkettőnek lehet mondani: az alapja hasonlít a palacsinta tésztához, a kinézete pedig a pizzához (valamennyire). A legjobb az okonomiyakiban, mint oly sok japán ételben, hogy megannyi verziójának csak a képzelet szabhat határt.
Barátokkal mi már nem egyszer tartottunk okonomiyaki-partit, melyek alkalmával mindig valamilyen új ízt próbáltunk ki. Lehet készíteni hússal, rákkal, sonkával, kukoricával, gombával...és így tovább, a sor szinte a végtelenségig ér. Most egy alapreceptet mutatok itt, és hozzá egy-két nagyon finom variációt.
Megérkezett tehát az okonomiyaki is a blogomra. Ez egy jól kipróbált recept, nagyon egyszerű, és nagyszerű étel otthoni főzős partira barátokkal!
Japán palacsinta vagy japán pizza, általában ezzel a két névvel próbálják leírni a japán okonomiyakit. Igazából mindkettőnek lehet mondani: az alapja hasonlít a palacsinta tésztához, a kinézete pedig a pizzához (valamennyire). A legjobb az okonomiyakiban, mint oly sok japán ételben, hogy megannyi verziójának csak a képzelet szabhat határt.
Barátokkal mi már nem egyszer tartottunk okonomiyaki-partit, melyek alkalmával mindig valamilyen új ízt próbáltunk ki. Lehet készíteni hússal, rákkal, sonkával, kukoricával, gombával...és így tovább, a sor szinte a végtelenségig ér. Most egy alapreceptet mutatok itt, és hozzá egy-két nagyon finom variációt.
Japánban az okonomiyakihoz kötelező a szósz, a nori és a katsuobushi, vagyis szárított halpehely. A szószt egyszerűen el lehet otthon készíteni, annak a receptje alább olvasható is, a többit viszont ázsiai élelmiszerboltban kell beszerezni. A halpehely ára a legborsosabb, tehát ha valaki nem akarja megvenni, az ne izguljon, nem veszít semmit, anélkül is nagyon finom lesz az okonomiyaki!
Recept
Okonomiyaki sertéshússal
Hozzávalók
- egy kisebb fej káposzta
- liszt
- víz
- tojás
- só
- olaj a sütéshez
Feltétek
- sertés darálthús
- garnéla
- fokhagyma
- sonka
- kukorica
- aonori por, katsuobushi halpehely
Elkészítés
Vágjuk fel apróra a káposztát, aki mazochista nyugodtan reszelheti is, én azt már évekkel ezelőtt feladtam. Keverjük össze a káposztát, a lisztet és a vizet egy nagyobb tálban. Ha ez megvan szedjük három részre, és mindegyikbe keverjük bele a feltéteket: az egyikbe a sertéshúst, a másikba a garnélát és a fokhagymát, a harmadikba pedig a sonkát és a kukoricát.
A szósz pedig: egy lábasban keverjünk össze 4 ek. Worchester szószt, 3 ek. ketchupot, 2 ek. szójaszószt, 2 ek. száraz sherryt vagy fehér bort, 1-2 tk. mirint, fél tk. mustárt, 3 ek. cukrot és fél tk. őrölt gyömbért. Forraljuk össze ezeket és hűtsük ki.
Az okonomiyaki tetejére tegyünk a szószból, majd nyomjunk rá tetszőleges mennyiségű majonézt. Ha van otthon katsuobushi, vagyis halpehely és apróra őrölt nori, akkor azokat is érdemes rátenni!
Jó étvágyat!
A szósz pedig: egy lábasban keverjünk össze 4 ek. Worchester szószt, 3 ek. ketchupot, 2 ek. szójaszószt, 2 ek. száraz sherryt vagy fehér bort, 1-2 tk. mirint, fél tk. mustárt, 3 ek. cukrot és fél tk. őrölt gyömbért. Forraljuk össze ezeket és hűtsük ki.
Az okonomiyaki tetejére tegyünk a szószból, majd nyomjunk rá tetszőleges mennyiségű majonézt. Ha van otthon katsuobushi, vagyis halpehely és apróra őrölt nori, akkor azokat is érdemes rátenni!
Jó étvágyat!
Sajnos a költözésben nem tudom hová tettem a memóriakártya-olvasómat, de amint megtaláltam, teszem fel a képeket is a bejegyzéshez!
VálaszTörlésSzia, a hozzávalók arányait meg tudnád mondani? Gondolok itt pl. arra, h mondjuk 2 főre mennyi liszt, tojás stb kell hozzá? Köszi előre is.
VálaszTörlésPont a hétvégén csináltam okonomiyakit, ezért tudom, hogy egy tojással és fél kicsi fej káposztával lesz két normál adag. Viszont a víz meg a liszt teljesen szemre megy, mert a káposztától meg a bele tett egyéb dolgoktól is függ (mi konzerv makrélát tettünk bele), hogy mennyit vesz fel. A lényeg, hogy massza szerű legyen, amit el tudsz egyengetni a serpenyőben egyenletesen, ne legyen túl folyékony, mert akkor nem lehet megfordítani. :)
VálaszTörlésOkés, köszönöm szépen. :)
VálaszTörlés