Pácolt tonhalas-lazacos hideg udon tészta
Bár már enyhült kicsit a meleg, a nagy
kánikula remélhetőleg végleg elvonult, de Kiotó földrajzi fekvésének
köszönhetően még mindig magas a páratartalom, úgyhogy a komfortérzet a
légkondival és a hideg ételekkel lesz csak teljes…
Recept
Hozzávalók
- 10-10 dkg friss vörös tonhal és lazac csíkokra vágva
- * 2-2 ek szójaszósz, sake (száraz fehér bor)
- * 1 tk méz
- 2 adag friss udon tészta (ázsiai boltból)
- 4-5 dl sűrűbb mentsuyu (recept itt)
- 3 ek majonéz + 2 cm waszabi paszta
- szezámmag, shiso levél
Elkészítés
A
halakat 1-2 órára a *-gal jelölt szószban, lezárva hűtőbe tesszük. Az udon
tésztát megfőzzük pár perc alatt lobogó vízben, majd hideg folyó víz alatt
teljesen hidegre hűtjük. Elkészítjük a mentsuyut és azt is hagyjuk kihűlni. A
majonézt egy kis tálban jól elkeverjük a waszabival, aminek a mennyiségét
kedvetek és ízlésetek szerint nyugodtan variálhatjátok. Amikor minden kész,
akkor mélyebb tálkákba teszünk egy-egy adag udon tésztát, meglocsoljuk annyi
mentsuyuvel, ami nem lepi el. A tészta tetejére halmozzuk a pácolt halakat, alá
lehet shiso levelet tenni, ha valakinek van. A halak tetejére jöhet a waszabis
majonéz, majd az egészet megszórhatjuk szezámmaggal. Amikor esszük, nyugodtan
keverjük jól össze, hogy minden íz belekerüljön minden falatba!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése