Pácolt tonhalas-lazacos hideg udon tészta



Bár már enyhült kicsit a meleg, a nagy kánikula remélhetőleg végleg elvonult, de Kiotó földrajzi fekvésének köszönhetően még mindig magas a páratartalom, úgyhogy a komfortérzet a légkondival és a hideg ételekkel lesz csak teljes…



Recept

Hozzávalók

  • 10-10 dkg friss vörös tonhal és lazac csíkokra vágva
  • * 2-2 ek szójaszósz, sake (száraz fehér bor)
  • * 1 tk méz
  • 2 adag friss udon tészta (ázsiai boltból)
  • 4-5 dl sűrűbb mentsuyu (recept itt)
  • 3 ek majonéz + 2 cm waszabi paszta
  • szezámmag, shiso levél

Elkészítés
A halakat 1-2 órára a *-gal jelölt szószban, lezárva hűtőbe tesszük. Az udon tésztát megfőzzük pár perc alatt lobogó vízben, majd hideg folyó víz alatt teljesen hidegre hűtjük. Elkészítjük a mentsuyut és azt is hagyjuk kihűlni. A majonézt egy kis tálban jól elkeverjük a waszabival, aminek a mennyiségét kedvetek és ízlésetek szerint nyugodtan variálhatjátok. Amikor minden kész, akkor mélyebb tálkákba teszünk egy-egy adag udon tésztát, meglocsoljuk annyi mentsuyuvel, ami nem lepi el. A tészta tetejére halmozzuk a pácolt halakat, alá lehet shiso levelet tenni, ha valakinek van. A halak tetejére jöhet a waszabis majonéz, majd az egészet megszórhatjuk szezámmaggal. Amikor esszük, nyugodtan keverjük jól össze, hogy minden íz belekerüljön minden falatba!


Megjegyzések