2015. január 15., csütörtök

Egy gyors tészta recept

Megint egy olyan recept, amihez szinte bármit fel lehet használni, ami éppen a hűtőnkben lapul! Egyszerű, gyors pirított tészta, amihez a szószt előre elkészíthetjük, sőt a hűtőben akár egy-két hétig is tárolhatjuk.
A klasszikus yakisoba-ban hagyma, káposzta és vékony sertés hús szeletek vannak, de én most padlizsánnal, sült tofuval és gyömbérrel készítettem, ugyanis ez volt a hűtőmben. :)



Recept

Yakisoba

Hozzávalók (2 főre) 
  • 30 dkg spagetti tészta (vagy két csomag yakisoba tészta)
  • 1 kicsi padlizsán
  • 1 tofu
  • kevés olaj
  • benishoga (tálaláshoz, elhagyható)

Szósz
  • 1 dl szójaszósz
  • 1-1,5 dl Worchester szósz
  • 1 ek mirin
  • 1 ek ketchup
  • 1 ek cukor

Elkészítés

Először egy kisebb lábasban főzzük össze a szószt. Ezt, ha kihűlt, műanyag dobozban vagy palackban  be tehetjük a hűtőbe, amíg nem használjuk. Ha esetleg nincs otthon yakisoba tésztánk, amit ázsiai élelmiszereket árusító boltokban tudunk beszerezni, akkor a sima spagettivel vagy az extra vékony capellini tésztával is helyettesíthetjük.
Egy kisebb padlizsánt vágjunk negyed karikákra, sózzuk be, majd 10 perc után nyomkodjuk ki a felesleges keserű levet belőlük. A tofut beletehetjük nyersen is, de előtte kevés olajon megpiríthatjuk minden oldalát, így kapjuk meg az atsuage-t, ami sült vastag tofut jelent. Mivel itt ezt a boltban meg tudjuk venni, ezért én most kész atsuage-t használtam. A gyömbért vágjuk apró, vékony csíkokra.
Kevés olajon kezdjük el pirítani a padlizsánt, két-három perc múlva adjuk hozzá a tofut és a gyömbér csíkokat. Magas lángon pirítsuk kb. négy percig az egészet, majd adjuk hozzá a már félig megfőtt tésztát. Mehet rá a szósz. Jól forgassuk át a tésztát a szószban, hagyjuk jól megpirulni. Ha van otthon, akkor a vörös színű benishoga nevű pácolt gyömbérrel találjuk.

Megjegyzés: az ázsiai élelmiszerboltokban kapható udon tészta is megfelelő ehhez az ételhez, amiből egy adag 300 Ft körül van.

Jó étvágyat! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése