Hideg soba tészta nem oly hideg nyári napokra



Korábban már volt a blogon meleg soba leves tempurával, most a hidegen, bambuszon tálalt soba tésztát mutatom be. A zaru soba elnevezés a bambusz-tányérral jön, viszont tegnap nem találtam meg a bambuszt a tányérkámhoz, ezért sima kerek tálkában tálaltam fel... (A kép az internetről illusztráció.) Sebaj, mert az íze így is isteni volt! :)

Ez az az étel, amihez a szószt előre el kell készíteni, mert tényleg jéghidegen a legfinomabb, a tésztát kifőzni pedig körülbelül 20 perc, tehát nagyon gyorsan el lehet készülni vele. Piknikre is kimondottan alkalmas!














Recept

Hozzávalók
  • kb. fél liter dashi alaplé
  • 3 ek. szójaszósz
  • 2-3 ek. cukor
  • kevés víz
  • soba tészta (ázsiai üzletekben kapható)
  • 3 szál vékony újhagyma
  • 1 kisebb jégcsapretek reszelve

Elkészítés

A szószhoz keverjük össze a dashit, a szójaszószt, a cukort és a vizet. Addig keverjük, amíg a cukor felolvad teljesen, majd tegyük be a hűtőbe (vagy fagyasztóba) akár több órára is. A szósz összeállításánál érdemes kóstolni, ki mennyire szereti édesen vagy sósan inkább. Mivel én édesebben szeretem a japán szószokat, én mindig kicsit több cukrot teszek bele, ha sósabban szeretnénk, akkor tegyünk bele több szójaszószt.
A tésztához tegyünk fel vizet forrni, ha már lobog, akkor tegyük bele egészben. Maradjunk mellette, mindössze 2-3 percig kell nagy lángon főzni, majd szűrjük le és tegyünk fel még egy adag vizet forrni. A tésztát folyó hideg víz alatt teljesen hűtsük ki, majd ha felforrt a második adag víz, akkor megint tegyük bele, ismét 2-3 percig főzzük, majd újfent hideg vízzel lehűtjük. Legyen nagyon hideg a tészta, úgy a legjobb!
Tegyük tálkába vagy tányérra a tésztát, tálaljuk mellé a szószt egy kis pohárkában, és vékonyra szelt újhagymával és reszelt jégcsapretekkel tálaljuk.

Jó étvágyat! :)


Megjegyzések