Leves, leves, leves...

Ma két leves recepttel kedveskedek nektek! Az egyik jellegzetes japán ízvilágot hoz, a másik inkább egy japános ragulevesre emlékeztet. Lesznek még hűvösebb napok, amikor elő lehet venni ezeket a gyors, semmilyen komoly technikai jártasságot nem igénylő recepteket.





Recept

Üvegtészta leves csirkével

Hozzávalók
  • 15 dkg darált csirke- vagy pulykahús
  • 3 ek szójaszósz
  • 1 tk mirin
  • kb. 1 liter víz
  • 1 kisebb fej hagyma apróra vágva
  • 1 kis csomag üvegtészta
  • kevés olaj
Elkészítés

Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk az olajon, majd hozzáadjuk pirulni a darált húst is. Ha kifehéredett a hús, beleöntjük a szójaszószt és a mirint, hagyjuk, hogy jól megpárolódjon a szószokban a hús. Kb. 5 perc párolódás után felöntjük a vízzel, és közepes lángon körülbelül 15 perc alatt készre főzzük. Amíg fő a leves az üvegtésztát rövid ideig (csak 1-2 percig) forró vízbe áztatjuk, hogy ne szívja fel a leves összes vizét. Végül ezt is hozzáadjuk a leveshez, hagyjuk 2-3 percig főni, hogy átvegye az ízeket, aztán már tálalhatjuk is.


Japán hagymaleves

Hozzávalók
  • 1-2 nagyobb fej hagyma
  • 10-15 dkg gomba (vegyesen mindenféle)
  • 2 sárgarépa
  • 3 ek szójaszósz
  • kb. 1,5-2 liter víz
  • 1 csirke húsleves kocka
  • 1 marha húsleves kocka
  • 1 tk. gyömbér
  • 1 gerezd fokhagyma reszelve
  • kevés olaj

Elkészítés

A hagymát üvegesre pároljuk az olajon, majd hozzáadjuk a répát és a gombát is. Fűszerezzük gyömbérrel, fokhagymával, sóval. Hozzáöntjük a szójaszószt, majd 5 perc párolódás után felöntjük a vízzel. Nagy lángra vesszük, majd ha forr, akkor beletesszük a két leveskockát is, ezután pedig alacsony tűzön, fedő alatt 45 percig főzzük. Néha keverjük meg. Mielőtt lekapcsolnánk nézzük meg a fűszerezést, ha kell, akkor még tehetünk bele gyömbért vagy fokhagymát, ha sótlan természetesen sót is.

Jó étvágyat! :)

Megjegyzések