2015. augusztus 4., kedd

Egybensült szójás-sakes sertéslapocka gombával és padlizsánnal

Ritkán veszek egy nagy darab húst, de itt olyan szép a sertéslapocka, hogy nem tudtam megállni a minap, hogy ne vegyek! Egy nagyon egyszerű pácot mutatok ma nektek, amivel bármilyen húst el lehet készíteni. Mivel azonban nincs nagy sütőm, ezért csak kicsi darab hússal tudtam számolni, ami max két személyre elég. Így a recept is egy ekkora húshoz lett tervezve, de ha nagyobb húst vesztek, akkor egyszerűen duplázzátok vagy triplázzátok meg a páchoz való alapanyagokat.


Recept

Hozzávalók
  • 1 darab sertés lapocka (30 dkg körül)
  • * 2 ek szójaszósz
  • * 2 ek sake (száraz fehérbor)
  • * 1 ek édes chili szósz
  • * fél tk fehér bors
  • 30 dkg gomba
  • 1 nagyobb padlizsán
  • 1-2 ek vaj
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek sake
  • 1 tk cukor
Elkészités
A húst megmossuk és egy lezárható zacskóba vagy műanyagdobozba tesszük a *-gal jelölt hozzávalókkal. Legalább két órát hagyjuk pácolódni, de érdemes egy éjszakára is a hűtőben hagyni. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, amiben nagy lángon a sertéshús minden oldalát hirtelen megpirítjuk, ahonnan egy hőálló tálba tesszük, minden zsiradékkal és a páclével, majd a hús nagyságától függően 200 fokon sütjük. Nekem a kisebb húsnak kb 30 perc kellett, egy egykilós húsdarabot lehet 60-80 percig is sütni, de mindig nézzük meg a húst, nehogy megégjen a teteje. Érdemes félidőnél megfordítani, hogy mindkét oldalán jól megsüljön.

Amíg sül a hús, elkészítjük a zöldségeket. A gombákat és a padlizsánt kisebb darabokra vágjuk, a padlizsánt besózzuk és 10 percre félretesszük. Ha letelt a 10 perc, akkor a felesleges keserű levet kinyomkodjuk belőle. Egy serpenyőben a vajat hagyjuk habzásig hevülni, majd pirítani kezdjük benne a padlizsánt a gombával. Mindkettő nagyon hamar megpirul, úgyhogy szinte azonnal hozzá lehet adni a szójaszószt, a sake-t és a cukrot is. Ha kész a hús, akkor a zöldségekkel és esetleg főtt rizzsel tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése