2015. május 5., kedd

Chirashi zushi

Az egyik legkönnyebb fajta sushi, amihez nem kell semmilyen speciális szaktudás, vagy tekergetés, csak egy nagy tál, egy csomó sushi rizs meg bármilyen hozzávaló, amit szeretünk vagy a kamrában/hűtőben találunk! Nemrégiben tanultam egy újságból két nagyon jó trükköt, amitől még finomabb lesz a sushi. Ezeket megtudhatjátok az alábbi receptből! :)




Recept

Hozzávalók (4 főre)
  • 2 adag sushi rizs (360 ml japán rizsből)
  • 80 ml rizsecet
  • 3 és fél ek cukor
  • 1 nagyobb kombu lap
  • 15 dkg shiitake gomba
  • 15 dkg garnéla
  • 2 szál répa
  • 1 szál gobo (elhagyható)
  • 4 ek szójaszósz
  • 3 ek cukor
  • 1 és fél ek sake (száraz fehérbor)
  • 4 tojás
  • citromlé
  • olaj

Elkészítés
Először főzzük meg a rizst (recept itt). Amíg fő, addig készítsük el a sushi ecetet: egy lábasban keverjük össze a rizsecetet a cukorral, majd adjunk hozzá egy kombu lapot, amitől sokkal ízletesebb lesz. A rizst is, az ecetet is hagyjuk teljesen kihűlni, majd keverjük össze.
Egy kisebb lábosban 4 dl vízben kezdjük el főzni a nagyon vékony julienne-re vágott gobo gyökeret és répát, ha felforrt akkor pedig adjuk hozzá a shiitake gombafejeket is. Öntsük bele a szójaszószt, a cukrot és a sake-t is, majd ismét forraljuk fel. Hagyjuk ezt is kihűlni, majd keverjük a rizshez.
A tojásokat egy tálban verjük fel, sózzuk, majd egy kisebb serpenyőben hevítsünk olajat. Mivel most papírvékony tojásomlettet fogunk készíteni, ezért nagyon fontos, hogy kevés olaj legyen a serpenyőben, ha esetleg soknak találjuk, akkor egy szalvétával vagy konyhai papírtörlővel itassuk fel a felesleget. Öntsünk egy kevés tojást a serpenyőbe, terítsük szét, majd a serpenyőt fordítsuk vissza a tojásos tál fölé, hogy a felesleg, azonnal le nem tapadt mennyiség visszakerüljön. Így mindig csak annyi tojás marad a serpenyőben, ami vékony rétegben beteríti. Addig ismételjük ezt, amíg elfogy a tojás. Ha mindegyik megvan, akkor tegyük a tojás-lapokat egymásra, vágjuk el középen, majd tegyük egymásra a két halmot, majd ezeket egy nagyon éles késsel szeljük fel amilyen vékonyan csak tudjuk.
Egy tányérba, tálba tegyünk egy halmot a rizsből, annak tetejére mehet a pici citromos vízben párolt garnéla, majd a legvégén halmozzunk rá egy jó adagot a tojás-csíkokból és szórjuk meg szezámmaggal!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése