2015. február 4., szerda

Gyömbéres szósz és felhasználási módjai



Egyik kedvenc fűszeremmé lépett elő a gyömbér az elmúlt években, pedig hát nem volt szerelem első látásra. Akár csak a sushi-val, először nem voltunk jóban. Változik viszont az ember ízlése, az enyém legalábbis az elmúlt 10 évben nagyon sok változáson ment keresztül. A gyömbér egy igen erős fűszer, ami nagyon jótékony hatással van úgy az emberi szervezetre, mint a lélekre is. Orvosságként az egyik legrégebben használt növény, leforrázva, teában a nátha, torokfájás egyik áldásos gyógyszere. Most egy olyan szósznak a receptjét hozom el nektek, amelyet szinte bármilyen húshoz vagy akár zöldségekhez is fel lehet használni. Példának egy májas és egy csirkemelles receptet is csatolok alább.







Receptek


Gyömbéres szósz


Hozzávalók (1 adaghoz)

  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek sake (száraz fehérbor)
  • 2 ek cukor
  • 1 ek mirin
  • 1 csapott teáskanál reszelt vagy por gyömbér



Elkészítés

Az egészet összekeverjük egy kisebb szószos edényben és felforraljuk, egészen addig főzzük, amíg szép sűrű szósz állaga lesz.




Gyömbéres máj


Hozzávalók

  • 20 dkg csirkemáj
  • fél adag gyömbéres szósz
  • 1 szál újhagyma
  • kevés olaj a sütéshez



Elkészítés

A májat megmossuk, a csúnyább részeket levágjuk (ha vannak). Az egészben hagyott májakat fövő (de nem lobogó) meleg vízben főzzük 5 percig. Kivesszük a vízből, és falatnyi darabokra vágjuk őket, majd egy serpenyőben kevés olajat hevítünk. Az olajon lassan elkezdjük pirítani a májakat és szinte azonnal hozzáadjuk a szószt is. Alacsony lángon körülbelül 5 percig pirítjuk őket, majd kis tálba szedjük, és frissen vékonyra szelt újhagyma karikákkal tálaljuk.




Gyömbéres szószban sült egész csirkemell


Hozzávalók (2 főre)

  • 1 fél csirkemell
  • fél adag gyömbéres szósz
  • kevés olaj a sütéshez



Elkészítés

A csirkemellet megmossuk. Próbáljunk meg olyan csirkemellet szerezni, amelyen még rajta van a bőre is, de persze nem kötelező, főleg ha valaki nem szereti, én személy szerint nagyon szeretem a csirke bőrét. Ha bőrösen csináljuk, akkor fontos, hogy minden kis tolltól vagy pihétől alaposan tisztítsuk meg (szedegessük ki, vagy perzseljük le). Hevítsünk kevés olajat egy serpenyőben és először a bőrös oldalával lefelé fektessük bele a húst, úgy, hogy jól sercegjen az olajban. Kicsit mozgassuk meg rögtön a serpenyőben, hogy le ne ragadjon. Pár percnyi sütés után kicsit emeljük meg, nézzük meg milyen a bőr színe, ha már szép aranybarna, akkor megfordíthatjuk. Ezen az oldalon is süssük pár percig, majd öntsük rá a szószt. Fontos, hogy a szósz is felforrjon, ekkor vegyük le a lángot alatta és fedjük le. Pár percenként locsoljuk át a csirkét a szósszal, majd még egyszer fordítsuk vissza, hogy mindkét oldala jól átsüljön a szószban. Bármilyen köret mellé nagyon finom lesz a csirke, de akár szezámmaggal is megszórhatjuk tálalás előtt.



Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése