Edamame – első kör



Az egyik legelterjedtebb előétel egy izakaya-ban, vagyis japán bárban a forró sós vagy fűszeres edamame héjában tálalva. Ez a zöld színű, idő előtt leszedett szójabab szintén nagyon egészséges és nemcsak magában, hanem rengetegféle ételben is felhasználható alapanyag is lehet. Ma ezek közül mutatok be két receptet. A poszt címéből talán már rájöttetek, hogy ennek a posztnak bizony lesz még folytatása, ez lesz az egyik első folytatólagos poszt a blogon. Folyt. köv.! :)



Receptek


Fokhagymás edamame előételnek


Hozzávalók

  • 30 dkg fagyasztott edamame (ázsiai boltból)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél ek szezámolaj
  • só, egyéb fűszerek


Elkészítés
Egy konyhai ollóval levágjuk az edamame babok két végét. Megpucoljuk a fokhagymát majd apróra vágjuk (reszelni is lehet). Egy serpenyőben elkezdjük hevíteni a szezámolajat, hozzáadjuk a fokhagymát, majd egy-két perc múlva a babot is és ízlés szerint sózzuk. Pár perc alatt jól összeforgatjuk és melegen kis tálkákban tálaljuk. Nagyon jó sör vagy koktélok mellé!



Edamame itame darált hússal és padlizsánnal


Hozzávalók

  • 15 dkg darált hús
  • 1 kisebb padlizsán
  • 10 dkg hámozott edamame bab
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek sake (száraz fehérbor)
  • 1 ek cukor
  • kevés olaj
  • szezámmag, só


Elkészítés

A padlizsánt megmossuk és falatnyi nagyságú darabokra vágjuk, besózzuk és állni hagyjuk 10 percig, hogy a keserű leve kijöjjön, amit majd leszűrünk róla. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, elkezdjük pirítani benne a húst. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett padlizsánt és a babot, majd mehet rá a szójaszósz, a sake és a cukor. Pár percnyi fedő alatti párolás után kóstoljuk meg, ha kell, akkor még sózzuk meg. Melegen kis tálban vagy főtt rizs tetején tálaljuk, a tetejét szezámmaggal is megszórhatjuk.

Megjegyzés: az itame szó a japán itameru igéből (angolul 'stir-fry' vagyis dobva-rázva süt', mint pl. a wokban sütés) eredő főnév, amelynek jelentése durván annyit tesz, hogy 'kevés olajban keverve pirított/sült étel' .

Jó étvágyat! :)

Megjegyzések