Csirkemáj kétféleképpen
Személy szerint nagyon szeretem a csirkemájat, és bár Magyarországon az egyik legolcsóbb része a csirkének, sajnos Japánban sokszor drágább, mint a csirkemell. És ritkábban is kapható...
De ez nem tart attól vissza, hogy megosszak veletek két istenien finom csirkemájas receptet!
Receptek
Csirkemáj krémes curry szószban
Hozzávalók (2 főre)
- 15 dkg csirkemáj
- 15 dkg gomba
- 1 kisebb hagyma
- 1 dl joghurt
- 1 dl húsleves alaplé
- 1 tk curry por
- 1 gerezd fokhagyma
- fél tk kurkuma
- fél tk koriander
- fél tk római kömény
- só, bors
- olaj
Elkészítés
A májat megmossuk és falatnyi darabokra vágjuk. A fokhagymát megtörjük, a hagymát kisebb darabokra aprítjuk, a gombákat megtisztítjuk és felcsíkozzuk. Egy serpenyőben kevés olajon először megpároljuk a hagymát és a fokhagymát, aztán jöhet rá a gomba, majd egy-két perc múlva a máj is. Ha kissé megpuhult a máj, akkor hozzáadjuk a tejszínt, a húsleves alaplevet és a fűszereket. Pár perc alatt közepes lángon teljesen puhára főzzük. Rizságyon vagy tésztával, de akár esetleg indiai naan kenyérrel is tálalhatjuk.
Miso-s csirkemáj
Hozzávalók (2 főre)
- 30 dkg csirkemáj
- fél dl tej
- 2 dl dashi alaplé
- 2 ek sake (száraz fehérbor)
- 2 ek miso paszta
- 2 ek cukor
- 1 tk gyömbér
Elkészítés

Egy kevés tamogitake nevű gombát (latin nevén: Pleurotus citrinopileatus, avagy aranysárga laskagomba, ami sajnos Magyarországon nincs, csak közeli rokona, az erestönkű laskagomba) is pároltam a májhoz kevés olajon, majd pedig sóztam, borsoztam és bazsalikommal szórtam meg. A májhoz a főzés legelején jól megmosott, majd kisebb darabokra vágott újburgonyát tettem, így nem kellett hozzá köretet készítenem, hanem egytálétel lett belőle.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése