Csirkemáj kétféleképpen
Személy szerint nagyon szeretem a csirkemájat, és bár Magyarországon az egyik legolcsóbb része a csirkének, sajnos Japánban sokszor drágább, mint a csirkemell. És ritkábban is kapható...
De ez nem tart attól vissza, hogy megosszak veletek két istenien finom csirkemájas receptet!
Receptek
Csirkemáj krémes curry szószban
Hozzávalók (2 főre)
- 15 dkg csirkemáj
 - 15 dkg gomba
 - 1 kisebb hagyma
 - 1 dl joghurt
 - 1 dl húsleves alaplé
 - 1 tk curry por
 - 1 gerezd fokhagyma
 - fél tk kurkuma
 - fél tk koriander
 - fél tk római kömény
 - só, bors
 - olaj
 
Elkészítés
A májat megmossuk és falatnyi darabokra vágjuk. A fokhagymát megtörjük, a hagymát kisebb darabokra aprítjuk, a gombákat megtisztítjuk és felcsíkozzuk. Egy serpenyőben kevés olajon először megpároljuk a hagymát és a fokhagymát, aztán jöhet rá a gomba, majd egy-két perc múlva a máj is. Ha kissé megpuhult a máj, akkor hozzáadjuk a tejszínt, a húsleves alaplevet és a fűszereket. Pár perc alatt közepes lángon teljesen puhára főzzük. Rizságyon vagy tésztával, de akár esetleg indiai naan kenyérrel is tálalhatjuk.
Miso-s csirkemáj
Hozzávalók (2 főre)
- 30 dkg csirkemáj
 - fél dl tej
 - 2 dl dashi alaplé
 - 2 ek sake (száraz fehérbor)
 - 2 ek miso paszta
 - 2 ek cukor
 - 1 tk gyömbér
 
Elkészítés
A májat megmossuk, falatnyi darabokra vágjuk és öt-tíz percre egy tálban tejbe áztatjuk (kihagyható). Egy serpenyőben összekeverjük a dashi-t, a sake-t, a miso-t, a cukrot és a gyömbért, majd elkezdjük melegíteni. Beletesszük a májat és 10-15 percig fedő alatt készre főzzük.Egy kevés tamogitake nevű gombát (latin nevén: Pleurotus citrinopileatus, avagy aranysárga laskagomba, ami sajnos Magyarországon nincs, csak közeli rokona, az erestönkű laskagomba) is pároltam a májhoz kevés olajon, majd pedig sóztam, borsoztam és bazsalikommal szórtam meg. A májhoz a főzés legelején jól megmosott, majd kisebb darabokra vágott újburgonyát tettem, így nem kellett hozzá köretet készítenem, hanem egytálétel lett belőle.





Megjegyzések
Megjegyzés küldése