Lepények garnéla rákkal és shiitake gombával

A legutóbbi bejegyzés folytatásaként is felfogható a mai recept. Ugyanúgy a könnyen, gyorsan felhasználható leveles tészta az alap, de most egy shiitake gombával megbolondított chili-s garnélarák a feltét.



Hozzávalók
  • kb. 250 gr garnéla vagy koktélrák
  • 1 csomag shiitake gomba
  • 2 szál újhagyma
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1-2 ek (édes) chili szósz
  • 1-2 ek szójaszósz
  • 1-2 ek cukor
  • 1 púpos evőkanál keményítő
  • 2-3 dl víz
  • 1 ek szezámolaj vagy sima étolaj

Elkészítés
A rákot megmossuk, kicsit megtörölgetjük és a keményítőben jó alaposan elkeverjük. A gombákat megmossuk, csíkokra vágjuk, az újhagymát megtisztítjuk és fél - 1 centis darabokra vágjuk. Egy serpenyőben vagy wokban kevés olajat hevítünk, és elkezdjük pirítani a garnélákat. Ha szép aranybarnára pirultak (magas hőfokon pár perc), akkor hozzáadjuk a szójaszószt és a chili szószt, és felöntjük kb. 2 dl vízzel. Felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, majd a gombát, jól elkeverjük, lefedjük, és alacsony lángon kb. 10 percig pároljuk tovább. Ha kell felöntjük még egy kicsi vízzel. Ha megpárolódtak a gombák, akkor mehet bele az újhagyma, fedő nélkül kicsit elkeverjük, pár percig hagyjuk, hogy elfője a lé nagy részét, majd levesszük a tűzről.
A leveles tésztát kinyújtjuk, vagy ha már nyújtott tésztát vettünk, akkor kitekerjük, és négybe vágjuk. Ha vendégváró falatkát akarunk készíteni lehet kisebb darabokra is vágni. Mindegyiknek kicsit felhajtjuk a szélét körben, és a langyos garnélás-gombás ragut eloszlatjuk rajtuk, meg lehet még szórni az újhagyma apróra vágott zöldjével is. Utána még egy kicsit jobban be lehet hajtani a szélét, mert nagyon ki fog nyílni. Helyezzük egy tepsire sütőlapra a lepényeket, majd toljuk be a 220 fokra előmelegített sütőbe és süssük 18-22 percig, vagy amíg kicsit megbarnul a lepények széle.



Megjegyzések