Izakaya-kaja 1.

Japán "kocsmái", az izakaya-k szolgáltatják a legváltozatosabb étlapokat az egész országban. A legtöbb ételt vagy kis adagban lehet rendelni, vagy több adagot egyszerre, amit többen fogyasztunk el szétosztva egymás között. A legtöbb helyen vannak a szokásos ételek, mint a párolt edamame (zöld szójabab), a yakitori (grillezett csirke nyársak), vagy sushi, sashimi, stb. A nyáron Tokióban az egyik izakaya-ba betérve egy addig nem kóstolt ételbe botlottunk egyik barátnémmal, ami annyira finom volt, hogy azóta többször is elkészítettem itthon is. Ennél egyszerűbb és finomabb vendégvárót ki se lehetne találni! Mondjuk az ára mondjuk elég borsos lehet, ha igazán minőségi alapanyagokat használunk...


Gorgonzolás (kék sajtos) lepény

Hozzávalók
  • 30-35 dkg gorgonzola vagy valamilyen kék penészes sajt
  • 1 csomag leveles tészta
  • 3-4 ek méz

Elkészítés
A leveles tésztát kinyújtjuk, vagy kitekerjük, ha már nyújtottat vettünk egy tepsibe, sütőpapírra. A sajtot egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, majd betoljuk az előremelegített 220 fokos sütőbe. Kb. 20 percig sütjük, de nézzük időközben, mert nagyon fel tud puffadni a tészta, ilyenkor érdemes kilyukasztani, hogy ne csússzon az összes olvadt sajt egy oldalra. Ha szép barna a tészta széle, akkor ki is vehetjük. Még melegen csorgassuk rá a mézet, vágjuk fel falatnyi darabokra (vagy amekkorára szeretnénk).


Megjegyzés 1: most először a tepsi hátoldalán sütöttem a tésztát, mert túl hosszú volt a belsejéhez. Azonban rossz ötletnek bizonyult, ugyanis a sajt elkezdett lecsöpögni róla a sütőbe, úgyhogy ezt a verziót nem ajánlom!

Megjegyzés 2: a gorgonzola sajt egy viszonylag jól kenhető, krémes kék penészes sajt, azonban nem mindenhol kapható, és elég drága. Én most a 30 dkg sajtot 15 dkg gorgonzolából és 15 dkg márványsajtból raktam össze.

Megjegyzések