Shimeji gomba receptek
Az elmúlt hetekben/hónapokban egyre több szupermarketben találkozom japán gombákkal, közülük is a leginkább elterjedt a shimeji gomba. Most fehér és barna verziót is találtam, ezért gondoltam, hogy csinálok kétféle ételt belőlük. Mindkettő hidegen fogyasztandó, pácolt gomba lett.
Receptek
Hozzávalók
- 1 csomag shimeji gomba
- 2 dl dashi alaplé (recept itt)
- 1 ek (rizs)ecet
- 1 ek cukor
- fél tk wasabi paszta
Elkészítés
A korábban elkészített dashi alaplében 6-8 percig összefőzzük a hozzávalókat, majd ha kihűlt még hűtőben pácoljuk a gombát pár órán át. Sültekhez, hamburgerhez nagyon jó kiegészítő köret!
Hideg üvegtészta saláta shimeji gombával
Hozzávalók
- 1 csomag shimeji gomba
- kb. 1/3 vagy egy fél kígyóuborka
- fél konzerv/üveg babcsíra
- 1 csomag üvegtészta
- *3 ek (rizs)ecet
- *3 ek cukor
- *1 ek szójaszósz
- *10 ek dashi alaplé
- *1 ek édes chili szósz
- *1 tk szezámolaj
Elkészítés
Az előre elkészített dashi alapléhez még melegen hozzáadjuk a *-gal jelölt hozzávalókat, jól elkeverjük a cukrot, hogy felolvadjon. A gombát félig átfőzzük (serpenyőben vagy mikróban), az üvegtésztát forró vízben puhára áztatjuk pár perc alatt, majd mindkettőt lecsöpögtetjük. Az uborkát julienne-re vagy gyufára vágjuk. A gombát, a tésztát, az ubrokát és a lecsöpögtetett babcsírát is a léhez keverjük, jól átforgatjuk, majd a hűtőben pár órán át pácoljuk. Köretnek vagy salátának is nagyon jó.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése