Shimeji gomba receptek

Az elmúlt hetekben/hónapokban egyre több szupermarketben találkozom japán gombákkal, közülük is a leginkább elterjedt a shimeji gomba. Most fehér és barna verziót is találtam, ezért gondoltam, hogy csinálok kétféle ételt belőlük. Mindkettő hidegen fogyasztandó, pácolt gomba lett.


Receptek

Pácolt fehér shimeji gomba

Hozzávalók
  • 1 csomag shimeji gomba
  • 2 dl dashi alaplé (recept itt)
  • 1 ek (rizs)ecet
  • 1 ek cukor
  • fél tk wasabi paszta

Elkészítés
A korábban elkészített dashi alaplében 6-8 percig összefőzzük a hozzávalókat, majd ha kihűlt még hűtőben pácoljuk a gombát pár órán át. Sültekhez, hamburgerhez nagyon jó kiegészítő köret!

Hideg üvegtészta saláta shimeji gombával

Hozzávalók
  • 1 csomag shimeji gomba
  • kb. 1/3 vagy egy fél kígyóuborka
  • fél konzerv/üveg babcsíra
  • 1 csomag üvegtészta
  • *3 ek (rizs)ecet
  • *3 ek cukor
  • *1 ek szójaszósz
  • *10 ek dashi alaplé
  • *1 ek édes chili szósz
  • *1 tk szezámolaj


Elkészítés
Az előre elkészített dashi alapléhez még melegen hozzáadjuk a *-gal jelölt hozzávalókat, jól elkeverjük a cukrot, hogy felolvadjon. A gombát félig átfőzzük (serpenyőben vagy mikróban), az üvegtésztát forró vízben puhára áztatjuk pár perc alatt, majd mindkettőt lecsöpögtetjük. Az uborkát julienne-re vagy gyufára vágjuk. A gombát, a tésztát, az ubrokát és a lecsöpögtetett babcsírát is a léhez keverjük, jól átforgatjuk, majd a hűtőben pár órán át pácoljuk. Köretnek vagy salátának is nagyon jó.

Megjegyzések