Japán húsgolyók
A japán szupermarketben nehéz választani a finomabbnál finomabb készételek közül, de mindig az egyik kedvencem volt a szószba forgatott mini húsgolyó. Húsgolyó receptet még úgyse hoztam nektek, gondoltam megcsinálom itthon a finom niku dango receptet!
Köretnek pedig egy különlegességet mutatok, ami nagyon jól illik a húsgolyókhoz. A japánok szinte mindent pácolnak, hát miért ne pácolnák éppen a tojást! A szójaszószos tojássárgája pedig nagyon jó ízesítés a sima főtt rizshez.
Receptek
Japán húsgolyó
Hozzávalók (4 személyre)
- 50 dkg sertés darált hús
- 25 dkg gomba
- 1 közepes fej hagyma
- 1 tojás
- 1 ek fehérbor
- 2 ek szezámolaj (vagy sima étolaj)
- *3 ek ketchup
- *3 ek cukor
- *2 ek rizsecet
- *1 ek szójaszósz
- *1,5 dl víz
- *csipet só
- 2 tk étkezési keményítő
- víz
Elkészítés
A gombát megmossuk és a hagymával együtt nagyon apróra vágjuk. Ezeket összekeverjük a hússal és a tojással, falatnyi golyókat formázunk belőlük. A szezámolajban egy serpenyőben szép barnára sütjük a golyókat, majd ha készen vannak félretesszük őket, és a fehérborral felszedjük a serpenyő aljára leragadt finom ízeket. 1-2 perc után hozzáadjuk a *-gal jelölt szósz hozzávalóit. A végén még beleöntjük a vízben felkevert keményítőt. Ha szép sűrű szósz lett belőle, visszatesszük a serpenyőbe a húsgolyókat, és kicsit átforgatjuk a szószban.
Szójaszószban pácolt tojássárgája
Hozzávalók (4 személyre)
- 4 tojássárgája
- 4 ek szójaszósz
- 1 csomag dashi por
- katsuobushi
- főtt rizs
Elkészítés
A tojássárgákat finoman különválasztjuk a fehérjétől úgy, hogy ne lyukadjanak ki. Egy kis tálban elkeverjük a szójaszószban a dashi port, majd finoman belehelyezzük a sárgákat. Egy kis kanállal meglocsolgatjuk a szójaszósszal őket, majd lefedve a hűtőben pácoljuk minimum 3 órát, de akár két napig is maradhat a hidegben. A lényeg, hogy ha sokáig pácoljuk, akkor néha locsolgassuk meg a szójaszósszal. Minél tovább pácoljuk, annál keményebbek lesznek a sárgák.
A főtt rizst szedjük egy tálba, készítsünk elő egy kis bemélyedést a közepén a tojásnak, de először szórjuk meg katsuobushi-val, majd helyezzünk minden tálba egy tojássárgát.
Nagyon finom és könnyű elkészíteni.
VálaszTörlés