2015. június 15., hétfő

Obento-ba finomságok 1

Mint már korábban láthattátok, olvashattátok, az obento nevű hidegen fogyasztott, speciálisan japán ebédbe szinte bármi mehet, ezerféle variációt lehet összeállítani. Most 3+1 receptet mutatok be nektek, amik mind jók köretként is fogyasztva vagy obento-ba téve.

(A 4 fős megjelölés kisebb adagokra vonatkozik, egy-egy receptből nem lesz elég egy teljes köretnek, hanem például egy adag rizs mellé értendő!)

Receptek

Kukorica és hijiki shiroae
 Hozzávalók (4 főre)
  • fél kukorica konzerv
  • 10 dkg hijiki (recept itt)
  • 1 tofu
  • 2 ek szezámmag
  • 4 tk cukor
  • 1 ek tejföl (vagy joghurt)

Elkészítés
Egy tálban összetörjük a tofut, majd hozzáadjuk a hijikit, a kukoricát, a szezámmagot és a cukrot, a tejfölt (vagy joghurtot), jól összekeverjük és végül kicsit megsózzuk. Lefedjük és a hűtőben 1 óra alatt hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.







Ananász és édesburgonya chilis vajban

Hozzávalók (4 főre)
  • 1 kisebb édesburgonya (kb 30 dkg)
  • 1 kisebb konzerv ananász
  • 1 ek vaj
  • 1 ek chili szósz

Elkészítés
Egy serpenyőbe szűrjük az ananász konzerv levét, majd ebben megfőzzük a falatnyi darabokra vágott édesburgonyát. Ha eléggé megpuhult, akkor adjuk hozzá a darabokra vágott ananászt, a vajat és a chili szószt és pár perc alatt jól összefőzzük. 

Megjegyzés: másnap ugyanezt összeaprítva palacsintába töltöttem és úgy is nagyon finom!

 

Borsó és tonhal majonézes chilivel

Hozzávalók (4 főre)
  • 6 db friss zöldborsó (vagy akár zöldbab, esetleg edamame)
  • 1 tonhal konzerv
  • 2 ek majonéz
  • 1 ek chili szósz
  • só, bors

Elkészítés
A borsóknak levágjuk a két végét majd puhára főzzük egy kevés sós (akár szójaszószos) vízben, majd a többi hozzávalóval összekeverjük egy tálban és hűtőbe tesszük pár órára. Hidegen fogyasztjuk. A tetejét megszórhatjuk szezámmaggal is.


+1: Tonhalolajban sült japán sült krumpli

Hozzávalók (2 főre)
  • 1 tonhal konzerv olaja (+egy kevés olaj)
  • 2 kisebb krumpli
  • 1-1 tk szójaszósz, cukor, sake (fehérbor) - opcionális
  • só, aonori a tetejére

Elkészítés
A tonhal konzervből lecsöpögtetett olajon kisütjük a gyufa vastagságúra felvágott krumplikat, majd sózzuk és aonorival megszórva tálaljuk.Ha szeretnénk meg lehet locsolni a kisült krumplikat az összefőzött szójaszósz-cukor-sake szósszal is!

Megjegyzés: bármilyen mártogatós szósz is jó hozzá. Én most a kedvencemet, a korianderes-édes chili szószos joghurtot (otthon tejfölt) készítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése