2015. június 9., kedd

Hamburg, de nem a város

Már több olyan posztot megosztottam, amiben a japán hamburger hús volt. Míg a hamburgert hambágá-nak, addig a húst magában hambágu-nak hívják japánul, amely lényegében a hamburg szó japános kiejtéssel. Most két új variációt mutatok be, az egyik a tofuval, a másik a sütőtökkel készült verzió.

Receptek

Tofuburger

Hozzávalók
  • 1 csomag tofu
  • 10 dkg darált hús
  • 1 kisebb fej hagyma
  • só, bors
  • olaj
Elkészítés
A tofut tekerjük egy konyharuhába és 10 percig hagyjuk állni egy nehezék (pl. konzerv vagy tányérok) alatt. Egy tálban törjük össze villával és keverjük hozzá az apróra vágott hagymát és a darált húst (pl. csirkehúst), sózzuk, borsozzuk. Formáljunk nedves kézzel kis golyókat, majd lapítsuk szét őket a tenyerünkkel hamburgerhús formára. Kevés olajat hevítsünk egy serpenyőben, majd süssük a tofuburgerek mindkét oldalát szép barnára. Körettel (pl. sült krumplival) szósszal, vagy buciban is tálalhatjuk a tetején sajttal.
 
Megjegyzés: lehet beletenni egyéb fűszereket is, akár friss zöldfűszereket (bazsalikom, oregano, rozmaring, stb.). Én a Japánban nagy népszerűségnek örvendő shiso levelet használtam.

Sütőtökös sertés hamburg

Hozzávalók
  • 10 dkg sütőtök
  • 1 ek szójaszósz 
  • 1 ek mirin
  • 20 dkg sertés darált hús
  • 1 kisebb fej hagyma
  • 1 tk dashi por
  • só, bors
  • olaj
Elkészítés
A sütőtököt hámozzuk meg, vágjuk kisebb darabokra. Egy kisebb lábasban kevés vízben keverjük el a dashi port és főzzük benne puhára a tököt. Ha megfőtt, egy tálban villával törjük át, tegyük hozzá a darált húst és az apróra vágott hagymát, a szójaszószt és a mirint, sózzuk, borsozzuk. Minimum fél órára tegyük be a hűtőbe (én egy éjszakát pihentettem). Formáljunk nedves kézzel tenyérnyi nagyságú hamburgerhúsokat és kevés forró olajon süssük meg szép sötét barna színűre mindkét oldalukat.



Japán szósz a japán hanbágu-hoz

Hozzávalók
  • 1 tk reszelt fokhagyma
  • 1 tk reszelt gyömbér (vagy fél tk gyömbérpor)
  • 4 ek szójaszósz
  • 2 ek cukor
  • fél tk dashi por
  • 2 dl víz 
  • fél tk étkezési keményítő vízben elkeverve
Elkészítés
Egy lábasban forraljuk össze a hozzávalókat. A végén adjuk hozzá a kevés vízben elkevert keményítőt, amitől szépen besűrűsödik a szósz. Melegen kanalazzuk a hamburgerhúsokra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése