Pácolt fokhagymás sertés és hideg szezámolajos tészta saláta

A nyár nagy slágere nálam a hideg tészta. Volt már jó pár ilyen recept (itt és itt), most pedig egy olyat hoztam nektek, amit egyszerű pasta-val (pontosabban cappellini, vékony spagetti tésztával) lehet elkészíteni, tehát a szezámolajon és a szójaszószon kívül semmi különlegeset nem kell hozzá beszerezni az ázsiai boltból! A pácolt fokhagymát érdemes külön elkészíteni, kicsit hamarabb, amúgy is nagyon finom mindenféle húshoz.


Recept

Hozzávalók (2 főre)
  • 20 dkg sertéshús
  • egy adag pácolt fokhagyma (lével együtt) - recept itt
  • 1-1 ek mirin, sake (száraz fehérbor)
  • 1 tk cukor
  • 25 dkg cappellini tészta
  • 2 ek szezámolaj
  • 1 ek chili szósz
  • 1 ek mentsuyu - recept itt
  • 1 tk méz
  • 10 dkg koktél paradicsom
  • 1 sárga kaliforniai paprika
  • 1 szál újhagyma
  • szezámmag, só, bors
Elkészítés
A tésztát sós vízben al dente-re főzzük, hideg folyóvíz alatt lehűtjük. Egy nagyobb tálban elkeverjük a szezámolajat, chili szószt, mézet, belekeverjük a tésztát, borsozzuk és hozzáadjuk az apró darabokra vágott paradicsomot, paprikát és a vékonyra szelt újhagymát. Jól elkeverjük, lefedjük és egy kicsit betesszük a hűtőbe.
A sertéshúst vékony csíkokra, kb falatnyi darabokra vágjuk. Kevés olajon hirtelen megpirítjuk a húsdarabokat, majd hozzáöntjük a pácolt fokhagymát, meglocsoljuk a sake-val és a mirin-nel, és hozzáadjuk a cukrot is. Közepes lángon forraljuk kicsit, majd 5-7 percig lefedve, alacsony lángon pároljuk. A hideg tészta salátával tálaljuk, megszórhatjuk szezámmaggal.

 

Megjegyzések