2015. június 1., hétfő

Kínai édes-ecetes sertés húsgolyók

Picike kitérő a kínai konyha világába! Elsőre talán bonyolultnak és hosszúnak tűnhet a receptje ennek az isteni édes-ecetes sertésnek, de megéri elkészíteni! A vegetáriánusok készíthetik tofuval vagy csak a zöldségekkel is.



Recept

Hozzávalók (2 főre)
  • 15 dkg sertés darált hús
  • 1 nagy zöld kaliforniai paprika
  • 1 szál sárgarépa 
  • 15 dkg gomba
  • fél fej hagyma
  • ・1 ek étkezési keményí
  • ・1 tk sake
  • ・1 tk szezámolaj
  • ・kevés só
  • fél dl víz
  • 1,5 ek rizsecet
  • 1,5 ek ketchup
  • 1 ek cukor
  • fél 2k szójaszósz
  • 1 tk húsleves alaplé
  • 1 tk sake
  • 1 tk étkezési keményí

Elkészités
A darált húst keverjük el az olaj kivételével a ・jelölt hozzávalókkal és formázzunk kis golyókat. A szezámolajon süssük ki a golyókat, majd tegyük őket félre. A paprikát, a répát, a gombát és a hagymát vágjuk nagyobb falatnyi darabokra és szintén kevés szezámolajon pároljuk őket addig, amíg mind megpuhulnak (először a hagymát, majd a répát, paprikát és végül a gombát adjuk hozzá). Ha ezek megvannak egy kisebb lábosban főzzük meg a szószt. Öntsük egybe a vizet, az ecetet, a ketchupot, a szójaszószt, a húsleves alaplevet, a sake-t (száraz fehérborral helyettesíthető), az 1-2 ek vízben elkevert étkezési keményítőt és ízesitsük a nekünk megfelelő mennyiségű cukorral. Aki nem nagyon eszik cukrot az használjon nyugodtan mézet, kb egy ek elég lesz szerintem, de folyamatosan kóstolgassuk, hogy mennyire édes. Ha felforrt és krémes állagú lett, akkor beletesszük a szószba a húsgolyókat és a megpárolt zöldségeket és összemelegítjük az egészet. Főtt rizzsel vagy kevés szójaszószban pirított tésztával tálaljuk melegen, szezámmaggal is megszórhatjuk a tetejét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése