Itt volt a tavasz



Úgy érzem az április elején lehullott szakura-szirmokkal együtt illant el a tavasz is. Helyette már hetek óta az olykor télbe hajló nyárral birkózunk...Most is a fagyoskodást űzöm aktívan, kis szipogással kísérve...

De ez nem szegheti kedvünket, hogy főzzünk egy jót! :)



Szeretném minden kedves kitartó olvasómmal megismertetni a japán piknikek elengedhetetlen kellékét: az obentót. A bentó avagy obentó hagyományos japán hideg ebéd, nem csak piknikre készítik, Japánban minden élelmiszer- vagy éjjel-nappali boltban kapható. Ebédként fogyasztják a dolgozó emberek. A gyerekeknek ezt készítenek a serényebb anyukák minden reggel iskolába menet előtt, hogy az ebédszünetben a barátaival versenghessen, kinek szebb, finomabb, vagányabb a bentója. Vagy esetleg cserélgethessék a benne rejlő finomságokat. Ugyanis a bentó a hideg főtt rizsen kívül sok apró étket tartalmaz: lehetnek csak zöldségek, húsok, de akár kész ételek is mint a sushi vagy a tojástekercs. Egy-egy obentó elkészítése már-már művészetnek számít. Összehangolhatjuk az ételek színek szerint, ha például csak piros zöldségeket és gyümölcsöket teszünk bele, vagy húsok fajtája szerint, hogy csak csirke vagy hal legyen benne. Gyerekeknek az ételeket lehet állatalakúra formázni, kis sablonokkal mosolygós arcokat rajzolni. Ez jó módja annak, hogy rávegyük őket a zöldségek elfogyasztására is!



A következő bejegyzésekben az ezernyi variáció közül mutatok be néhány egyszerű receptet, amivel meg lehet tölteni a kis bentós dobozkákat!

(Ezek a képek az internetről vannak, a sajátokat a receptekhez mellékelem!)

Megjegyzések