Japános tofu pörkölt zöldségekkel

Néha-néha nagyon megkívánom a tofut! A mostani hétvége is ezen alkalmak egyike. Most füstölt tofut szereztem be, ami nagyon jó plusz ízt ad az ételnek, de majd ki fogom próbálni a chilis és egyéb variációit is. Szerencsére most már bárhol kapható, megfizethető áron tofu, és a nemzeti ünnepi boltzárnak is vége, úgyhogy tofura fel! :)


Hozzávalók (4 adaghoz)
  • 2 csomag (füstölt vagy egyéb ízesítésű) tofu
  • 1 üveg zöldborsó
  • kb. 25 dkg bébirépa (vagy sima répa)
  • 3 ek szójaszósz
  • 3 ek cukor
  • 3 ek száraz fehér bor
  • fél tk fokhagyma granulátum (vagy 1-2 gerezd fokhagyma)
  • 2-3 dl víz
  • kevés (1-2 ek) olaj

Elkészítés
A tofukat lecsöpögtetjük és 1-2 cm-es kockákra vágjuk, a borsót és a répát lecsöpögtetjük. Ha nem bébi répát használunk, akkor a répákat (kb. 2-3 darabot) meghámozzuk, megmossuk és nagyobb darabokra vágjuk. Az olajon elkezdjük pirítani a tofu kockákat, ha körülbelül minden oldalukon megpirultak, akkor hozzáadjuk a répát. Felöntjük a szójaszósszal, a borral és a vízzel, fűszerezzük (cukor, fokhagyma), majd alacsonyabb lángon, fedő alatt kb. 10 percig pároljuk, ha bébirépát, és kb. 15-17 percig, ha friss répát használunk. Ezután mehet bele a végén a borsó, amivel még pároljuk vagy 6-8 percig, majd levesszük a tűzről és forrón tálaljuk mélyebb tányérokban vagy tálakban.


Megjegyzések