A japános töltött káposzta

Néhányan még biztosan emlékeztek arra, hogy elkezdtem pár éve "hagyományos" magyar ételeket japánosan elkészíteni (lásd mondjuk ezt meg ezt a receptet). A csillagok és a kamrám állása úgy hozta, hogy ma végre életemben először nekiálltam töltött káposztát főzni. De nem ám a hagyományosat, hanem a japános megfelelőjét! :) Talán sokan nem tudjátok, de Japánban is van ám töltött káposzta, ott úgy hívják, hogy róru kyabetsu ロールキャベツ (szó szerinti fordításban "káposzta tekercsek"), amit többféle változatban szoktak elkészíteni. Mivel a sima káposztával korábban már megjártam, most kelkáposztával próbálkoztam, ami nagyon bevált! :) Mellé pirított szezámos karfiol és párolt édes-szójás shiitake gomba lesz ezúttal a köret.

Hozzávalók (5-6 adaghoz)

  • 1,5 kg darált hús (én pulykát használtam)
  • 1 fej kelkáposzta
  • 1 fej karfiol
  • 2 adag főtt rizs (kb. 350-400 gr)
  • 1 csomag shiitake gomba
  • 1 Pilos görög krémjoghurt (vagy bármilyen 12%-os tejföl)
  • 6 gerezd fokhagyma
  • *8 ek szójaszósz
  • *3 ek mirin
  • *3 ek cukor
  • +4 ek szójaszósz
  • +2 ek cukor
  • +1 ek mirin
  • +2 ek száraz fehérbor
  • +1 csomag dashi por
  • +3 dl víz
  • 3 ek szezámolaj
  • 3 ek szezámmag
  • 1-1,5 l víz
  • 1 húsleves kocka (elhagyható)
  • katsuobushi halpehely (elhagyható)
  • só, bors
  • alufólia


Elkészítés

A káposzta
A kelkáposztáról szedjünk le 13-14 levelet, mossuk meg alaposan. Egy nagyobb lábosban melegítsünk kb. 1,5 l vizet, majd ha már gyöngyözik, akkor egyesével mártogassuk meg benne a kelkáposzta leveleit. Elég kb. 1 percig benne hagyni őket, majd vágjuk ki a kemény torzsa részét a leveleknek. 
Melegítsük elő a sütőt 210 fokra. Egy tálban keverjük össze a darált húst, a főtt rizst, adjunk hozzá a lereszelt fokhagymát, 1-2 ek szójaszószt, 1-2 ek krémjoghurtot (tejfölt), sózzuk és borsozzuk. Jól keverjük ezeket össze, majd ökölnyi nagyságú hosszúkás gombócokat formázva töltsük meg a kelkáposzta leveleket. Vigyázzunk, hogy a kisebb levelekbe kicsit kevesebb töltelék kerüljön. Minden tölteléket jól fedjünk be, mindegy milyen irányból, vagy szögben tekerjük, csak ne lógjanak ki. Szorosan tegyük őket egymás mellé egy hőálló tálban. Locsoljuk meg a korábban egy kis tálban összekevert, *-gal jelölt fűszerezéssel, majd fedjük le alufóliával, és tegyük az előmelegített sütőbe 30-35 percre. Ha levettük a fóliát, akkor még 10-15 percre visszatesszük, hogy kicsit piruljon a teteje. Krémjoghurttal (tejföllel) tálaljuk.

A karfiol
A karfiolt szedjük kisebb rózsákra, mossuk meg. A kelkáposzta leveleinek levében főzzük puhára a karfiolt. Hozzá lehet adni egy leveskockát is, attól még finomabb lesz. A megfőtt karfiolt csöpögtessük le, majd a serpenyőben hevített szezámolajon, szezámmaggal elkeverve pirítsuk meg alaposan. Ha kész, megszórhatjuk halpehellyel is.

A gomba
Egy kisebb lábosban pároljuk meg a tönkjétől megszabadított shiitake gombákat a +-szal jelölt lében. Ha kész van, egy kisebb tálban kevés lével tálaljuk, és adhatunk mellé japán karashi mustárt, amitől nagyon különleges íze lesz.

Megjegyzések