Tofus csirke húsgolyó párolva

Kiotóban sok minden nem változott az elmúlt egy évben, viszont a mostani esős évszak és egy tájfun találkozása miatt négy napos heves esőzés zúdult a városra, és a környékére. Emiatt az iskolák is bezártak, így kényszer házi fogságomat többek között főzésre használtam! :)
Annyira jó megint japán szupermarketek polcait vizslatni mindenféle érdekes hozzávaló után! :) Majd mindennapos programom a vásárlás, és itt van az első recept is, amit ez évi Japán-tartózkodásom alatt készítettem el! :)

Recept
Hozzávalók (5-6 adaghoz)
  • 25 dkg darált csirke (vagy pulyka) hús
  • 1 csomag tofu (vagy selyem tofu)
  • kb. 25 dkg sütőtök
  • kb. 8 shiitake gomba (helyettesíthető bármilyen gombával)
  • 1 csomag konnyaku (növényi hozzávaló, elhagyható)
  • 1 csomag chikuwa (fehér halpasztából készült hozzávaló, elhagyható)
  • *6 + 2 ek szójaszósz
  • *4-5 ek cukor
  • *3 ek mirin
  • *3 ek főző sake (száraz fehér bor)
  • *2 csomag dashi por
  • *kb. 0,8-1 liter víz 
  • kevés olaj

Elkészítés 
Hámozzuk meg a sütőtököt és vágjuk fel falatnyi darabokra (kb. 1,5 x 1,5 centis kockákra). A shittake gombákat mossuk meg és vágjuk le a tönköket. A konnyaku-t és chikuwa-t (ázsiai élelmiszerboltokban beszerezhetőek) vágjuk falatnyi darabokra. Egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban hevítsünk egy kevés olajat. Kb. 7-8 percig pároljuk benne a tököt, majd hozzáadhatjuk a többi hozzávalót is. Öntsük fel a *-gal jelölt hozzávalókkal, forraljuk fel, majd alacsony lángon, fedő alatt 13-15 percig pároljuk, amíg puha lesz minden.
Amíg főnek a zöldségek, addig készítsük el a húsgolyókat. Ha normál (kemény) tofunk van, akkor abból először nyomjuk ki a felesleges vizet (csomagoljuk tiszta konyharuhába és tegyünk rá pár konzervet, vagy valamit, ami jó nehéz). Ha selyem tofunk van, akkor csak nyomkodjuk össze. Utána nyomkodjuk össze egy villával és keverjük bele a húst, valamint adjunk hozzá 1 felvert tojást és 2 ek szójaszószt. Formázzunk kb. 5-6 darab golyót. Ha nehéz formázni, mert túl lágy, akkor hozzáadhatunk egy kevés lisztet.
Ha a zöldségek megpuhultak, akkor kimerjük őket egy szitával, majd a fűszeres lébe tegyük bele finoman a húsgolyókat, ha kell öntsünk még hozzá vizet, hogy majdnem ellepje a húsgolyókat a lé. Mivel a tofu is és a csirke is hamar megfő, elég kb. 10 percig párolni a golyókat, érdemes egyszer megfordítani őket.
Mélyebb tálakba vagy mélytányérokba szedjünk minden zöldségből, és egy vagy két húsgolyót is tegyünk rájuk, majd merjünk a rá a léből, amiben főttek. Nem kell sokat, elég ha félig ellepi az ételeket a leves.

Megjegyzések